Országos görögkatolikus ministránstalálkozót tartottak Máriapócson

2017. november 22. szerda 15:09

November 18-án tartották a Görögkatolikus Metropólia ministránsainak találkozóját. Kétszázhetvenen érkeztek Máriapócsra a görögkatolikus egyházmegyékből.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A miskolci csapatot Orosz Atanáz püspök áldással indította útjára kora reggel. A regisztrációnál minden résztvevő a 2018-as római nemzetközi ministránszarándoklat jelmondatával ellátott karkötőt kapott ajándékba: „Keresd a békét, és járj a nyomában” (Zsolt 34,15b). Máriapócsra érkezve minden csoport először a kegytemplomba ment a Szűzanya köszöntésére: tíz órára már megtelt a székesegyház.

A nap Szent Liturgiával kezdődött, melyet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetett. Az evangéliumra utalva felhívta a fiatalok figyelmét: bármilyen útra is indulunk, a legkönnyebben imádságunkat tudjuk magunkkal vinni. Mindenhol elérhető, ez által mindent megkaphatunk, de fontos, hogy a számunkra szükséges dolgokat kérjük, és teljes szívvel, hittel forduljunk Isten felé.

A ministránsoknak küldetésük van, figyelmeztette a résztvevőket a metropolita – ez nemcsak oltár körüli szolgálatot jelent, hanem az Isten meghívására adott válasz mindennapi megélését is.

A liturgia után több csoportra osztva a ministránsok meghívott előadókkal találkozhattak: Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Pindroch Csaba színművész és Kiss László görögkatolikus áldozópap Én is voltam ministráns címmel tartottak előadást a hivatásról, szolgálatról, hitről, annak nehézségeiről, a célokról, a kitartásról és az erőről. Gyurta Dániel az elszántság, a következetesség és a lelki egyensúly megtartásának fontosságáról beszélt; Pindroch Csaba előadásában a gondviselés megértéséről és a hit megéléséről hallhattak a résztvevők, Kiss László pedig igazán „gyakorlati ismeretekkel” látta el a ministránsokat.

Mobiltelefonos applikáció is készült a találkozóra: egy verseny keretében ezen keresztül kellett válaszolni az előadásokkal kapcsolatos kérdésekre. A kispapok által vezetett négy csoport közül a nyertesek ajándékot vehettek át a találkozó végén.

Délután Béres Gábor, Fedor Péter és Jármi Zoltán atyák az elmúlt római ministránszarándoklatokról mutattak „életképeket”; valamint a 2018-as találkozóról beszéltek a szervezők. A székesegyházban közösen mondott paraklisz után Fedor Péter záró gondolataival bocsátotta útra a ministránsokat.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda