Országos hittanos-vetélkedő zárult Budapesten

Hazai – 2013. február 20., szerda | 14:30

A Tanítók Fekete István Egyesülete az elmúlt tanév végén a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézettel Hiszem és tudom címmel országos vetélkedőt hirdetett a katolikus iskolák 3-4. évfolyamos tanulóiból álló, négyfős csapatok számára, a hit éve alkalmából.

A 2012. szeptember 15-i jelentkezési határidőig 85 csapat regisztrált. Az első forduló levelező feladatait november 12-ig 83 csapat küldte vissza megoldva. A második fordulóba bejutott 40 csapat az újabb megoldott feladatokat, valamint – egy csapat kivételével – iskolájuk egy hitélettel kapcsolatos eseményének leírását és a hozzá kapcsolódó fényképeket, rajzokat tartalmazó albumot január 15-ig küldte el.

A verseny utolsó fordulóján a legtöbb pontot elért hat csapat vehetett részt. Tudásukat február 16-án, a döntőben már személyesen mérhették össze a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban: sokféle játékos és gyakorlati feladat megoldására került sor. A sikeres szerepléshez a magyar származású és magyar vonatkozású szentek, a legismertebb magyarországi templomok, az egyházi szolgálatok (elsősorban a ministrálás), a liturgia, a Biblia korosztálynak megfelelő ismeretére volt szükség.

A zsűri (Wilheim Péter elnök, az angyalföldi Árpádházi Szent Margit Plébánia káplánja; Csébi Józsefné, a Tanítók Fekete István Egyesületének elnöke; Papp Lilla, a Patrona Hungariae Általános Iskola tanítója és hittantanára) elismeréssel adózott a csapatok felkészültségének, az őket felkészítő hitoktatóknak.

Az értékes díjak átvétele után a csapatok jutalmul – kísérőikkel együtt – a Szent István-bazilikában tettek látogatást, ahol Dósáné Imreh Zsuzsanna vezetésével megtekintették a templomot, a Szent Jobb-kápolnát, a bazilika kincstárát; végül a kupolából madártávlatból gyönyörködhettek Budapest látványában – tájékoztatta szerkesztőségünket Csébi Józsefné, aki a verseny eredményét is közölte:

I. Vincések (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Pécel)
II. Pápai tanítványok (Szent István Római Katolikus Általános Iskola, Pápa)
III. Mécsesek (Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Sopron)
IV. Margaréta (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Sátoraljaújhely)
V. Jámbor lelkek (Matianum Általános Iskola, Érd)
VI. Szentikék (Constantinum Nevelési- Oktatási Intézmény)

Magyar Kurír

(A kép csak illusztráció)