Ötödször szerveztek kerekasztal-beszélgetést a romapasztorációról Nyíregyházán

2018. november 7. szerda 18:50

Ismét összegyűltek a cigánypasztoráció iránt érdeklődők a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán november 6-án.

A kerekasztal-beszélgetés a főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretében valósult meg.

Az első téma Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága volt, a második a roma emberek vallásossága. A harmadik beszélgetés középpontjában a Katolikus Egyházon belüli cigánypasztoráció állt, a negyedik alkalommal pedig a romák oktatásának neveléstudományi vonatkozásait vizsgálták meg, fókuszba helyezve a különböző oktatási formákat.

A találkozás ezúttal lehetőséget teremtett arra, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök gondolatai mellett, Balogh Győző rakacai parókus előadását kiegészítve, meghallgassák a jelenlévők a roma testvérek véleményét is a Katolikus Egyház cigánypasztorációs tevékenységéről. A kerekasztal további résztvevői voltak: Nagy Zoltán és felesége Nyírkátáról, Makula László Hajdúdorogról, Horváthné Varga Alíz Máriapócsról és Rontó Gyuláné Sajópetriből.

Az este folyamán – többek között – szó esett a fiatal romák pasztorációs lehetőségeiről, a roma testvérek egyházközségi munkájáról, és felmerült az a kérdés is, hogy miért választják sokan a történelmi egyházak helyett a szektákat.

Az őszinte beszélgetés azzal zárult, hogy a roma testvérek tanácsokat adtak a hierarcháknak, valamint a kispapoknak a cigánypasztorációval kapcsolatban.

Szöveg: Inántsy Pap Ágnes főszervező / Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: SzAGKHF

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-szexualitasban-kifejezodo-szeretet-meltosaga-es-szepsege-cupich-biboros-eloadasa-dublinban
A szexualitásban kifejeződő szeretet méltósága és szépsége – Cupich bíboros előadása Dublinban

Augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Sorozatunkban ezúttal Blase Cupich bíboros, chicagói érsek előadását összegezzük, aki a házastársi szeretet testi dimenziójáról beszélt és vezetett beszélgetést augusztus 23-án.

19:58
az-iraki-szir-keresztenyek-beke-es-remeny-emberei-eloadas-pazmanyon
Az iraki szír keresztények a béke és a remény emberei – Előadás a Pázmányon

„Az iraki kereszténység helyzete az Iszlám Állam után” címmel Yohanna Petros Mouche moszuli szír katolikus érsek és Nicodemus Daoud Matti Sharaf moszuli szír ortodox érsek tartott előadást november 14-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

15:04