Ötödször szerveztek kerekasztal-beszélgetést a romapasztorációról Nyíregyházán

2018. november 7. szerda 18:50

Ismét összegyűltek a cigánypasztoráció iránt érdeklődők a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán november 6-án.

A kerekasztal-beszélgetés a főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretében valósult meg.

Az első téma Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága volt, a második a roma emberek vallásossága. A harmadik beszélgetés középpontjában a Katolikus Egyházon belüli cigánypasztoráció állt, a negyedik alkalommal pedig a romák oktatásának neveléstudományi vonatkozásait vizsgálták meg, fókuszba helyezve a különböző oktatási formákat.

A találkozás ezúttal lehetőséget teremtett arra, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök gondolatai mellett, Balogh Győző rakacai parókus előadását kiegészítve, meghallgassák a jelenlévők a roma testvérek véleményét is a Katolikus Egyház cigánypasztorációs tevékenységéről. A kerekasztal további résztvevői voltak: Nagy Zoltán és felesége Nyírkátáról, Makula László Hajdúdorogról, Horváthné Varga Alíz Máriapócsról és Rontó Gyuláné Sajópetriből.

Az este folyamán – többek között – szó esett a fiatal romák pasztorációs lehetőségeiről, a roma testvérek egyházközségi munkájáról, és felmerült az a kérdés is, hogy miért választják sokan a történelmi egyházak helyett a szektákat.

Az őszinte beszélgetés azzal zárult, hogy a roma testvérek tanácsokat adtak a hierarcháknak, valamint a kispapoknak a cigánypasztorációval kapcsolatban.

Szöveg: Inántsy Pap Ágnes főszervező / Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: SzAGKHF

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
tizenkilencedik-alkalommal-kerestek-szent-erzsebet-utodat
Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.

22:55
iden-rolla-janos-hegedumuvesz-vehette-at-szent-marton-dijat-pannonhalman
Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat.

19:50