Ötödször szerveztek kerekasztal-beszélgetést a romapasztorációról Nyíregyházán

2018. november 7. szerda, 18:50

Ismét összegyűltek a cigánypasztoráció iránt érdeklődők a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán november 6-án.

A kerekasztal-beszélgetés a főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretében valósult meg.

Az első téma Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága volt, a második a roma emberek vallásossága. A harmadik beszélgetés középpontjában a Katolikus Egyházon belüli cigánypasztoráció állt, a negyedik alkalommal pedig a romák oktatásának neveléstudományi vonatkozásait vizsgálták meg, fókuszba helyezve a különböző oktatási formákat.

A találkozás ezúttal lehetőséget teremtett arra, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök gondolatai mellett, Balogh Győző rakacai parókus előadását kiegészítve, meghallgassák a jelenlévők a roma testvérek véleményét is a Katolikus Egyház cigánypasztorációs tevékenységéről. A kerekasztal további résztvevői voltak: Nagy Zoltán és felesége Nyírkátáról, Makula László Hajdúdorogról, Horváthné Varga Alíz Máriapócsról és Rontó Gyuláné Sajópetriből.

Az este folyamán – többek között – szó esett a fiatal romák pasztorációs lehetőségeiről, a roma testvérek egyházközségi munkájáról, és felmerült az a kérdés is, hogy miért választják sokan a történelmi egyházak helyett a szektákat.

Az őszinte beszélgetés azzal zárult, hogy a roma testvérek tanácsokat adtak a hierarcháknak, valamint a kispapoknak a cigánypasztorációval kapcsolatban.

Szöveg: Inántsy Pap Ágnes főszervező / Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: SzAGKHF

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda