Ötvenéves a Vatikáni Rádió örmény adása

Kitekintő – 2016. május 30., hétfő | 11:44

A 43 nyelven sugárzó Vatikáni Rádió örmény adása fél évszázada indult. A május 29-i jubileumi megemlékezésre összegyűlt rádiós munkatársakat szomorú hír fogadta: az ünnepre virradóra elhunyt Michel Jeangey, aki 1991-től húsz éven át, 2011-ig vezette az örmény adást.

Ötven évvel ezelőtt, 1966. május 29-én hangzott el először a köszöntés a Vatikáni Rádióban örményül: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Az örmény nyelvű adás főként Grigor Agadzsanian bíboros kérésére született. Az örmény bíboros a II. vatikáni zsinaton nagy hírnevet szerzett és ebben az időszakban 1962 és 1965 között volt alkalma meglátogatni a Vatikáni Rádiót. Az 1969-ben születő új tagozatnak az első vezetője Nerszesz Szetjan volt, a római Pápai Örmény Kollégium rektora. 1983-ban váltotta őt Grigorisz Zabarian, aki 1991-ig vezette a műsort. Ekkor lett az adás vezetője a most elhunyt Michel Jeangey örmény diakónus.

Kezdetben heti egy alkalommal sugároztak 15 perces programot, majd végre 1975-től indultak a napi negyedórás adások, ugyancsak Agadzsanian bíboros közbenjárására, aki megérezte és tudatában volt annak, hogy a rádió milyen hatékony eszköz lehet az egyház evangelizáló küldetésében. Ebben az időszakban történt, tehát a kommunista hatalom idején, hogy Grúziából érkezett ottani örmények egy csoportját fogadta Rómában Agadzsanian bíboros, aki egyébként szintén a mai Grúzia területén született, és meghatottan számoltak be arról, hogy náluk a rádió örmény nyelvű adását abban az időben a helyi örmények térden állva hallgatták.

Az örmény adás ragaszkodik a rádió alapküldetéséhez, hogy legyen „a világgal párbeszédet folytató pápa és az egyház hangja”, továbbá hogy „hídként kapcsolja össze a világon szétszóratásban élő örményeket”, akik főként az 1915-ös örmény népirtás idején hagyták el hazájukat.

A két munkatárs szerkesztette húsz perces napi örmény adásnak nagy jelentősége van a vallásos örmény nép életében, mely a történelem első keresztény országa, miután 301-ben Világosító Szent Gergely hatására az örmény uralkodó ház és vele együtt az egész ország megkeresztelkedett, amikor a Római Birodalomban még a Diocletianus féle keresztényüldözés tartott.

Az örmény szerkesztőség osztozott a Szovjetunió leigázott népeinek keserű sorsában és ezt a tapasztalatát ma is megtartja és hasznosítja, amennyiben hangot akar adni azoknak, akiknek nincs hangjuk. Sok örmény keresztény került az üldöztetések során távoli országokba, közülük a szomszédos Szíria, Irak és Libanon országaiba, ahol ma újból átélik az elmúlt időszak rémálmait, hiszen vallási és kulturális identitásukat életveszély fenyegeti.

Az örmény adás túl azon, hogy első helyen számol be a pápa és a Szentszék eseményeiről, nagy figyelmet szentel az örmény egyház helyzetének. A nemzeti és vallási hagyományok ápolása mindig is a szerkesztőség egyik célkitűzése volt. A szerkesztőség nagy lázban ég ezekben a hetekben, hiszen Ferenc pápa alig egy hónap múlva, június 24-től 26-ig látogat Örményországba.

A mai technika vívmányait hasznosítva az örmény adás továbbra is az evangélium nyugodt és békés erejét szeretné továbbítani, a hang, az írás, a kép és a videó közvetítésével, hogy a hallgatóik továbbra is Krisztus keresztjének horgonyába kapaszkodhassanak” – olvasható az örmény szerkesztőség jubileumi közleményében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria