Palánki Ferenc megyéspüspök is köszöntötte az 1010 éves Újszentmargitát

Hazai – 2019. január 20., vasárnap | 14:31

Január 19-én ünneplőbe öltözött a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén fekvő Újszentmargita. A hívek örömmel várták Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök érkezését, hogy együtt adjanak hálát a település fennállásának 1010. évfordulóján.

A katolikus Egyházhoz benépesülése óta szorosan kötődő, elsőként Antióchiai Szent Margit, majd a tatárjárást követően IV. Béla király szentéletű lánya, Árpád-házi Szent Margit oltalma alatt álló község – amely 1946-ig az Egri Káptalan legsikeresebb birtoka volt –, sok viszontagságot élt meg a több mint ezer év alatt.

Az újszentmargitai önkormányzat egész éves programsorozata kezdődött el a január 19-i eseménnyel, amelyen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mellett Tiba István országgyűlési képviselő, Csetneki Csaba, Újszentmargita polgármestere; az önkormányzat képviselő testületének tagjai, a környék településeinek vezetői, egyeki, tiszacsegei zarándokok és a helybéli lakosok szép számmal vettek részt.

Az ünnepi szentmise homíliájában a főpásztor az Istennek adott szívről mint keresztény életprogramról beszélt. Ma sokan nem mernek másokért élve elköteleződni – mondta a szónok, emlékeztetve Ferenc pápa az elmúlt évben a fiatalokról szóló püspöki szinóduson elhangzott gondolatára, amely szerint nemcsak azt kell megkérdezni, hogy ki vagyok, hanem azt is, kiért, kikért vagyok a világban. Földi létünk egyszeri és nagy lehetősége, hogy másoknak szenteljük az életünket, mint ahogyan Árpád-házi Szent Margit is tette. Négyéves volt, amikor szülei, hogy viszontagságos időben megtett felajánlásukat teljesítsék, a veszprémi domonkos nővérekre bízták őt.

Amikor később politikai okokból Margitot házasságra akarták rávenni, ő arra mondta ki igenjét, hogy továbbra is mások szolgálatáért fog élni, amit népéért, családjáért ajánl fel. Ebben az engesztelő lelkületben halt meg 28 évesen. Másokért élt, és nyolcszáz év múlva is ragyog példája, hiszen a szentek nem azt várják, hogy ünnepeljük, hanem azt, hogy kövessük őket – hangsúlyozta szentbeszédében Palánki Ferenc püspök.

A liturgia végén Csetneki Csaba polgármester köszöntötte az ünneplőket, és megnyitotta a jubileumi évet. Hangsúlyozta, a község ezer szállal kötődik keresztény katolikus múltjához, illő tehát, hogy szentmise keretében kezdje el múltidéző emlékeit és értékeit megmutató, a hagyományokat felelevenítő programsorozatát. Újszentmargita önkormányzata ezzel a gondolatisággal tervezte meg a 2019-es év gazdag választékot nyújtó eseményeit, melyre minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak. A polgármester megköszönte a települések közti jó kapcsolatokat, melynek szép példája, hogy a mai szentmisére Tiszagyulaháza polgármestere – utalva az 1010-es évfordulóra – 101 szálból készült virágkompozíciót ajánlott fel a templom oltára elé.

Tiba István köszönetet mondott azért, hogy Újszentmargita mindig is úgy tekintett rá – amióta az országgyűlésben képviseli a neki bizalmat szavazó települések érdekeit –, mint aki a község szülöttje. Ez a kapcsolat sok szép eredményt hozott az elmúlt években, s továbbra is támogatásáról biztosította a település lakóit.

A szentmisét követően a program az Újszentmargita alkotóinak munkáit bemutató kiállítás megnyitójával és szeretetvendégséggel folytatódott a helyi művelődési házban, alkalmat adva a kötetlen, baráti beszélgetésre.

Forrás: Farkas Éva/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria