Pappá szentelése 65. évfordulóját ünnepli XVI. Benedek emeritus pápa június végén

Kitekintő – 2016. június 15., szerda | 12:40

XVI. Benedek emeritus pápa június 28-án ünnepli pappá szentelése 65. évfordulóját az Apostoli Palota Kelemen termében Ferenc pápa jelenlétében – adta hírül június 14-én a Joseph Ratzinger Vatikáni Alapítvány.

„Nem uralkodni akarunk rajtatok hiteteken keresztül, hanem inkább örömötökben szeretnénk közreműködni” – Pál apostol második korintusi levele első fejezetének huszonnegyedik verse állt az 1951. június 29-én felszentelt Joseph Ratzinger újmisés szentképén mint papi jelmondata. Michael von Faulhaber müncheni bíboros érsek szentelte pappá az akkor huszonnégy éves tehetséges fiatalembert.

A tervezett június végi ünnepségen XVI. Benedeket megajándékozzák egy emlékkönyvvel, amelyet erre az alkalomra írt visszaemlékezésekből, értekezésekből állítanak össze.

„Több mint negyvenen voltunk kandidátusok, szentelendők, akiket egyenként szólítottak ki a szentelés során, és amire az »adsum«, »itt vagyok« választ adtuk. Abban a pillanatban, amikor az idős érsek a kezeit a szentelés során a fejemre tette, egy madárka, talán egy pacsirta szállt fel a főoltárról, és örömteli énekbe fogott. Olyan volt ez számomra, mintha azt mondta volna: »Jól van, menj tovább az igaz úton!« – írja Ratzinger bíboros emlékirataiban. Vele együtt szentelték fel bátyját, Georgot is.

A pappá szentelésük 65. évfordulóját megért pápák közt van XIII. Leó, aki 1902-ben ünnepelte jubileumát.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria