Pásztó feltárt középkora – Valter Ilona fő művének bemutatója a Nemzeti Múzeumban

2018. december 3., hétfő | 17:22

Augusztusi helyszíni debütálását követően, november 30-án a Nemzeti Múzeumban mutatták be Valter Ilona „Pásztó a középkorban” című – fél évszázadnyi feltáró munkát összegző – reprezentatív könyvét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pollack-teremben a régész- és a történészszakma képviselői, kollégák, barátok, ismerősök köszöntötték a szerzőt abból az alkalomból is, hogy a középkori templomok és a bencés-ciszterci kolostorok feltárására „specializálódott” régész december 15-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

A rövid bevezetőt követően Városi Gabriella egy – először Pásztón előadott –, a város múltját feldolgozó, szimbólumokkal, motívumokkal játszó homokanimációval ajándékozta meg a kötet szerzőjét és a jelen lévő érdeklődőket.

Várszegi Asztrik püspök, korábbi pannonhalmi főapát köszöntőjében a „saxa loquuntur” („a kövek beszélnek”) bölcsesség biblikus értelmezését adta. Ezen keresztül mutatta be Valter Ilona munkásságát, aki a középkori épületek kutatásával, feltárásával nemcsak a történelmi, a kultúr- és egyháztörténeti ismereteink gyarapításához járult hozzá, hanem a középkori szerzetesi élet pontosabb megismeréséhez is. Hű volt a sziklához, a szegletkőhöz, az Úrhoz. Tanúságtevő életével, a szakrális múltat fürkésző munkájával a ’60-as évek óta élesztette azt a parazsat, amelyből mára, a „szabad világban” láng lett. 

A kötet részletekbe menő méltatását Solymosi László történész, akadémikus vállalta, aki a tanulmányok egész sorát tartalmazó album önmagában is beszédes paraméterein túl (közel háromszáz oldal, tizenöt fejezet, tíz részletesen tárgyalt pásztói épület, százkilencvennégy kép, száztizenöt ábra) a múlt feltárásának, az egykori városközpont láthatóvá tételének jelentőségét hangsúlyozta. Az Entz Géza kezdeményezte, 1966-ban indult, Rajeczky Benjámin ciszterci szerzetes értő segítségével és tanácsaival kísért kutatómunka összegzése Valter Ilona főműve lett. Olyan monográfia, igényes, de közérthető szakkönyv, amelyből követői és az egyetemi régészhallgatók is sokat meríthetnek.

A szerző derűvel elevenítette fel az elmúlt évtizedeket, pályafutásának indulását és a Pásztón töltött kegyelmi időt, amely a látványos eredmények mellett máig tartó kapcsolatokat, barátságokat is hozott. És úgy néz ki, nincs megállás, hiszen felkérték: írja meg Zsámbék monográfiáját is. A következő három év eszerint főleg a középkori premontrei templom és kolostor romjairól híres Pest megyei település múltjának megidézéséről szól majd Valter Ilona számára.

Fotó: Merényi Zita

Pallós Tamás/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle