Pedagógusoknak tartottak adventváró lelkinapot Kalocsán

2018. december 3. hétfő 13:05

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozók, valamint az iskolalelkészek adventváró lelkinapját rendezték meg Kalocsán december 1-jén.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nap szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt. A főpásztor homíliájában a tanítás kultúrtörténeti szerepét emelte ki az ókori görög világ nevelésről alkotott fogalmából, valamint a latin educatio szóból kiindulva.

A tanítás szolgálatában dolgozóknak minden lehetőséget fel kell használniuk, hogy a tanulók épülhessenek. A napi evangéliumból idézve Bábel Balázs azt hangsúlyozta, hogy az idő számunkra a legfontosabb kincsek egyike. Ezzel kapcsolatban a főpásztor egy káplán korából származó emléket osztott meg a résztvevőkkel. A nyár közeledtével a helyi iskola tanárai egyre többször vitték ki a gyerekeket a templom melletti nagy térre. Maguk a hűvösbe vonultak beszélgetni, s csak akkor léptek közbe, ha a tanulók komolyabb rendbontást követtek el. Időrablás ez. Milyen jó lehetőségük lett volna arra, hogy játékos formában, a megszokott iskolai körülményeken kívül értelmesen töltsék el az időt. Nem a szavak fognak hatni, hanem a példa. Mert a szavak elmúlnak, de a példák vonzanak. 

Bábel Balázs érsek a közelgő adventi időre is felhívta a figyelmet. Egy ilyen jelentős felkészülési időszak nem a nagy tettek ideje. Ennek az időszaknak a helyes jelszava a „jobban”. Ha imádkozom, tegyem mélyebben, ha jót teszek, akkor tegyem nagyobb szívvel, ha dolgozom, tegyem nagyobb pontossággal és odafigyeléssel. A főpásztor beszéde végén áldott adventi időszakot kívánt mindenkinek, Isten áldását kérve a jelenlévők életére.

A találkozó előadásokkal folytatódott, melyeket Hofher József jezsuita tartott a cigányság lelki neveléséről. Az előadó hosszú ideje foglalkozik cigánypasztorációval, ezért hasznos tanácsokkal látta el a felnövekvő nemzedékkel foglalkozó nevelőket. Az előadások szünetében az Astriceum Érseki Múzeum képviseletében Vörös Márta igazgató és Horváthné Csortán Krisztina múzeumpedagógus mutatta be az intézmény új programjait, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Az iskolák egy tanórás, de akár egész napos múzeumpedagógiai programot is igényelhetnek diákjaik számára. A nap közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök