Pio atya a hibák dacára is szerette az Egyházat – Beneventói zarándokokhoz intézett beszédet a pápa

2019. február 20., szerda | 16:57

Február 20-án, az általános kihallgatás előtt Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában találkozott azzal a mintegy 2500 zarándokkal, akik Felice Accrocca érsek vezetésével a beneventói egyházmegyéből érkeztek a Vatikánba.

Ferenc pápa 2018. március 17-én járt Pietrelcinában, Szent Pio atya stigmái megjelenésének századik, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. „Soha nem feledem azt a napot, mint ahogy nem feledem a sok beteget, akit üdvözöltem. A látogatás megmaradt a szívemben” – a Szentatya e szavakkal fordult a  beneventói egyházmegyéből február 20-án a Vatikánba érkezett zarándokokhoz.

Pio atya kitűnt a szilárd istenhitben, a mennyei hatalmakba vetett erős reményben; odaadóan szolgálta az embereket, hűséges volt az Egyházhoz, amelyet minden problémája és baja dacára szeretett – emelte ki a pápa. – Pio atya szerette az Egyházat, sok gondjával, bajával, bűnös tagjaival együtt. Mert az Egyház szent, Krisztus jegyese; de mi, az Egyház gyermekei, mind bűnösök vagyunk. Van, aki nagyon is. Pio atya azonban úgy szerette az Egyházat, ahogy volt, nem pusztította a nyelvével, ahogy manapság divatos. Nem! Szerette. Aki szereti az Egyházat, meg tud bocsátani, mert ő maga is bűnös, és szüksége van Isten megbocsátására; el tudja rendezni a dolgokat, mert az Úr jól akarja elrendezni a dolgokat, de ezt mindig a megbocsátással teszi.

Nem lehet úgy leélni egy életet, hogy folyton csak vádaskodunk, vádoljuk az Egyházat. Kié a vád hivatala? Ki az, akit a Bibliában a nagy vádlónak neveznek? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. – Az ördög! S azok, akik az életüket vádaskodva töltik, az ördög barátai, rokonai. Az észlelt hibákat jelezni kell, hogy ki lehessen javítani őket, de szeretettel. Ha szeretet nélkül teszik, az az ördögtől való – figyelmeztetett a pápa. – Szent Pio atya szerette az Egyházat minden gondjával, bajával együtt, gyermekei bűnével együtt. Soha ne feledjétek ezt!

Igyekezzünk egyre jobban megérteni és befogadni Isten szeretetét, aki örömünk forrása és oka. A mi hivatásunk az, hogy odaajándékozzuk ezt a szeretetet, ami megváltoztatja az életet: főként a gyengébb és rászoruló embereknek. Az isteni szeretet terjesztésével hozzájárulunk egy igazságosabb és szolidárisabb világ építéséhez. Pio atya példáját követve bízzuk Krisztusra magunkat, életünkkel hirdessük jóságát és irgalmát! Ezt várják tőlünk az emberek – emelte ki a pápa. Szent Ferenc tanítására emlékeztetve – aki így buzdította tanítványait: „Menjetek, tegyetek tanúságot, nincs szükség szavakra!” – Ferenc pápa a beneventói zarándokokhoz intézett beszédében arra szólított: a keresztények tegyenek tanúságot életükkel arról, hogy a szeretet szebb a gyűlöletnél, a barátság szebb az ellenségeskedésnél, és a testvériség szebb a háborúnál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda
Útravaló – 2019. május 23.

Útravaló – 2019. május 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 23.

Mai evangélium – 2019. május 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–11

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle