Prépostavatás Felsőörsön

2016. augusztus 26. péntek, 16:25

A felsőörsi prépostsági templomban, a Balaton-környék legjelentősebb román kori műemlék épületében augusztus 21-én beiktatták hivatalába Adriányi Gábort, a Szent Mária Magdolnáról nevezett felsőörsi prépostot és Vitéz Ajtós József Lászlót, a Boldogságos Szűz Máriáról nevezett rátóti prépostot.

KÉPGALÉRIA –  Klikk a képre!

Adriányi Gábor a Veszprémi Főegyházmegye papja, egyháztörténészként dolgozott Németországban. Egyháztörténeti kutatásokat végzett Rómában, Bécsben, Párizsban. Hittanár volt Kölnben, majd a Bonni Egyetem Katolikus Teológiai Karán. A Müncheni Magyar Intézet elöljárósági tagja 1967-től, 1976–2000 között ugyanott a közép- és újkori egyháztörténet, illetve a kelet-európai katolikus egyháztörténet rendes tanára, az Egyháztörténeti Intézet igazgatója. 1978–1989 között szentszéki bíróként tevékenykedett Kölnben. 2000 óta professor emeritus, 2003 óta a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja, 2016-ban a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának választották. 80. születésnapja alkalmából kiemelkedő tudományos, egyháztörténeti munkássága elismeréseként 2015. augusztus 25-én Márfi Gyula érsek a Szent Mária Magdolnáról nevezett címzetes felsőörsi prépostnak nevezte ki.

Vitéz Ajtós József László 1992 óta felsőörsi és csopaki plébános, 2009 óta kerületi esperes. Széles körű kulturális ismereteit a helyi hívek szolgálata mellett a nyári idegenforgalmi szezonban a turisták pasztorálásában is kamatoztatja. Napjainkban plébánosi teendői mellett többek között a prépostság alapítóiként ismert Örsi, későbbi nevükön Batthyány család tiszteletére létrehozott zarándokút kiépítésén és működtetésén munkálkodik. Több mint 40 évnyi papi szolgálata elismeréseként Márfi Gyula érsek a Boldogságos Szűz Máriáról nevezett rátóti préposti címet adományozta számára.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Márfi Gyula érsek volt, a szentbeszédet Adriányi Gábor mondta. Beszédében a napi evangélium szavaihoz – „Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem tudnak.” – kapcsolódva arról beszélt, hogy ki üdvözülhet. Aranyszájú Szent János keleti egyházatyát idézve úgy fogalmazott, hogy széles az út, ami a kárhozatra visz, és sokan mennek rajta, de az üdvösség egy szűk kapu, amin nehéz bemenni. A Szentírásban Jézus több helyen beszél arról, hogy ki üdvözülhet. Egy helyen azt mondja, hogy az üdvösséghez meg kell tartanunk a parancsokat. Más helyen pedig azt, hogy könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdag embernek bejutni Isten országába. Megint máshol arról beszél, hogy ami Istennél lehetséges, az embernek sokszor lehetetlen. Mindezt összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az ember a cselekedetei révén üdvözül, ugyanakkor az üdvösséget kiérdemelni nem lehet, ahhoz kell az Isten egyetemes üdvözítő akarata.

A szentmisét követően az újonnan avatott prépostok Márfi Gyula érsekkel együtt kimentek a község temetőjébe, ahol megkoszorúzták az előző felsőörsi prépost, Körmendy József sírját.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00
Útravaló – 2019. február 23.

Útravaló – 2019. február 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 23.

Mai evangélium – 2019. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 9,2–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle