Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek Székesfehérváron születésének 159. évfordulóján

2017. október 12. csütörtök 15:12

Székesfehérvár tizenötödik püspökére, Prohászka Ottokárra emlékeztek születésének 159. évfordulóján, október 10-én az egyházmegyei múzeumban és a Jó Pásztor- templomban (más néven Prohászka Ottokár-emléktemplom).

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében nyílt meg a felújított Prohászka – Püspök az emberért című kiállítás a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. A megnyitó után a Prohászka-emléktemplomban tudományos előadással, püspöki szentmisével és közös imádsággal tisztelgett az egyházmegye hívő közössége Prohászka Ottokár emléke előtt születésének 159. évfordulóján.

Smohay András múzeumigazgató röviden ismertette a kiállítás létrejöttét, majd köszöntőt mondott Spányi Antal megyéspüspök, aki elődjét mint az imádságos élet példaképét, a hitéért keményen harcoló lelkipásztort és a szegényeknek mindenét szétosztó szociális apostolt méltatta.

A tárlatot Demeter Zsófia, a megyei múzeum korábbi igazgatója nyitotta meg. Beszélt a nagyhatású papról, a hittudósról és a szónokról, aki „virtuóz” módon bánt a szavakkal, a betűvel és a sajtóval, és aki szent célok érdekében a politikai életben is megmártózott. Rámutatott: „A keresztény élet nem virágos rét, hanem építési telek.” Prohászka Ottokár püspök személye már életében, majd halála után szeretett emléke, valamint a közadakozásból épített emléktemplom ismertté tette Székesfehérvárt.

Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár intézményvezetője, egyháztörténész szerint az egyházmegyei múzeum évek óta előremutató vizualitást képvisel. Ennek az újabb szemléletnek a technikai apparátusát vonták be most a Prohászka-kiállításba, így több digitális tartalom jelenik meg. Székesfehérvár megérdemelte, hogy a püspökség épületével szemben méltó kiállítás mutassa be Prohászka Ottokár lelki-szellemi hagyatékát.

A kiállításmegnyitó után a hagyományokhoz hűen a vasútvidéki Prohászka-templomban emlékeztek meg a püspökről. Az egyházmegye által szervezett rendezvényen Kocsis Katalin tartott előadást a Prohászka-egyházközség kialakulásáról. Elmondta, a vasútvidéki egyházközség Prohászka kezdeményezésére alakult meg 1919-ben, a város munkások lakta kerületében. Az akkor legdinamikusabban fejlődő területen először egy kis kápolnát alakítottak ki; a főpásztor halála után olyan templomot terveztek, ahol a nagy püspököt méltó módon el lehetett temetni, illetve méreténél fogva a zarándokok fogadására is alkalmas lett.

Az előadás után püspöki szentmisével és közös imádsággal tisztelegtek Prohászka Ottokár emléke előtt. Spányi Antal rámutatott: a néhai székesfehérvári főpásztor örök példa számunkra az imádságban, aki nemcsak írásaival tanított az imádságról, hanem meg is élte azt. Életét kitöltötte Isten imádása, az Ő üzenetét közvetítette mindenhol. Tudott harcolni az Egyházért, és amikor le akarták járatni, példát mutatott a bátor kiállásra, mert nem önmagát védte, hanem az igazságot, meggyőződését, hitét. Prohászka örök példa abban is, hogyan kell a másik embert szeretni, hiszen szétosztotta minden javát. A szellem és a lélek voltak az igazi kincsek a számára.

Prohászka Ottokár küzdött azért, hogy formálja a világot, és ma is szükségünk van erre a kiállásra – hangsúlyozta a megyéspüspök – , hogy felismerve az igazságot Krisztus Egyháza, a haza, keresztény gyökereink mellett döntsünk. Felelősek vagyunk azért, hogy az imádság átjárja bensőnket, életünket, formálja cselekedeteinket. Csak így tudjuk a világot megmenti a romlástól, örömhírt és szeretet vinni az embereknek. Mert ahol megjelenik Isten országa, ott öröm, béke és szeretet él.

A szentmise végén a papság és a hívek közösen elmondták a Prohászka Imaszövetség új papi és szerzetesi hivatásokért szóló imáját. Ezután a püspök sírjához vonultak a megemlékezők, hogy együtt kérjék Istentől Prohászka Ottokár mihamarabbi boldoggá avatását.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bechtold Panna és Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nem-lehet-megorizni-az-egyhaz-tanitasat-annak-tovabbfejlesztese-nelkul
Ferenc pápa: Nem lehet megőrizni az Egyház tanítását annak továbbfejlesztése nélkül!

Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében.

2017. október 16. hétfő
itt-talalkozo-leanyfalun
Idén is Leányfalun szervezték meg az állandó diakónusok találkozóját

Október 12. és 14. tartották a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik, a diakonátus iránt érdeklődők ITT (Imádság, Tanulás, Találkozás) találkozóját és továbbképzését a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szombati szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt.

2017. október 16. hétfő