Pünkösdhétfőn rendezték meg a közösségek ünnepét Pécsen – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. június 12., csütörtök | 17:01

Június 9-én, pünkösdhétfőn Udvardy György püspök meghívására ismét megrendezték a közösségek ünnepét a Pécsi Egyházmegye területén aktívan szolgáló plébániai közösségek és lelkiségi mozgalmak részvételével – tájékoztatott a Pécsi Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep immár harmadik alkalommal adott lehetőséget a találkozásra, ahol a résztvevők megerősödhettek abban való hitükben, hogy a Szentlélek ajándékai nyilvánvalóan, elsöprően jelen vannak a közösségekben, s a különféle csoportok sokszínű egységében megmutathatták Isten arcát mindenki számára.

Az Udvary György által bemutatott ünnepi szentmisén és a jelenlévő közösségi tagok végezték a liturgikus szolgálatot. Az egység jeleként a közösségek képviselői a felajánlási körmenetben együtt vitték az Úr elé hálaadó imáikat és kéréseiket.

A nap folyamán egy délelőtti és egy délutáni blokk keretében különböző programok adtak lehetőséget egymás megismerésére és a kapcsolatok erősítésére. A Dóm Kőtárban az új evangelizáció jegyében kerekasztal-beszélgetés várta a közösségek vezetőit és tagjait. Délelőtt Heidl György moderátori irányításával Udvardy György megyéspüspök, Nemeshegyi Péter jezsuita atya és Dobos László tanár értékes gondolatait hallhatták a résztvevők. Délután a közösségek vezetői a közös útkeresés lehetőségeit kutatták Kovács László (pécsi Gesztenyés Közösség) vezetésével.

A Dóm tér sátrainál a ferences világi rend, a KATIFI (Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája), a komlói Cursillo Közösség, a komlói karitászcsoport, a pécs-kertvárosi plébánia közösségei, a Szent Egyed Közösség, a Világban Élő Kármeliták közössége, valamint a kővágószőlősi plébánia közössége által szervezett Keresztény Kaszinó és a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász játékos bemutatkozása várta az érdeklődőket.

A Teaházban a Peregrini Közösség és a Só Közösség várta a beszélgetésre, felfrissülésre vágyókat. Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársainak közreműködésével véradásra is volt lehetőség, segítve ezzel az életmentés szolgálatát.

A gyerekek számára különösen a Szent Mór Iskolaközpont diákjainak közreműködésével megvalósuló arcfestés és aszfaltrajzverseny, a légvár, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület által szervezett játékok, valamint a cserkészek izgalmas programjai jelentették az együttlét örömét.

A felnőttek részt vehettek a Schönstatt családmozgalom által szervezett házaspárok útján, a Fokolare mozgalom pécsi csoportjának filmvetítéssel egybekötött beszélgetésén, valamint a Kling László vezette filmklubon. A tájékozódási navigációs játék Kelemen János (PVSK Tájfutó Szakosztály) irányításával szintén nagyon népszerűnek bizonyult, s ugyanígy sok résztvevőt megmozgatott a palotalátogatás és a székesegyház vezetéssel történő megtekintése.

Az imádságra vágyók egész nap betérhettek a székesegyház Corpus Christi-kápolnájába a havihegyi hívek által megtartott szentségimádásra. A szentélyben délután a kővágószőlősi plébánia egyházzenei csoportjának dicsérete szólt, míg a csendes elmélkedést a Gesztenyés Közösség által szervezett szemlélődő ima segítette „Tanulj meg nyugodt lenni!” mottóval.

A Dóm téren a Meghallgatlak sátorban lehetőség volt atyákkal való beszélgetésre és gyónásra is. Délután Hogyan zsolozsmázzunk? címmel Etlinger János, a bencés harmadrendi közösség tagja ismertette a gazdag hagyományokkal bíró imaformát, mely után ünnepélyes zsolozsma zárta a napot a székesegyházban. A Dóm téren a Betánia Közösség zenés imádságával és utcai missziójával ért véget a program.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria