Püspöki szentmise a betegek világnapján Nagyváradon

2019. február 16., szombat | 14:11

A betegek világnapján, február 11-én a nagyvárad-olaszi Szentlélek kiáradása-templomban koncelebrált szentmisét mutatott be Böcskei László megyéspüspök. A misén kiszolgáltatták a betegek kenetét; szentbeszédet mondott Giosanu Leonard káplán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén a betegek kenetében részesülhettek mindazok, akik részt vettek a szentség felvételéhez szükséges felkészítésben, és plébánosuk ajánlásával rendelkeztek. A szentség felvételének feltétele volt a kegyelmi állapot, illetve a kellő megokoltság: előrehaladott kor vagy komoly betegség.

A szentmise bevezetőjében Böcskei László püspök az ünnep jelentőségéről beszélt. Kiemelte: február 11-én a Lourdes-i Szűzanyára emlékezünk, hiszen általa Isten számtalanszor mutatta meg szeretetét. Fehívta a figyelmet arra is, hogy a betegek világnapjára megfogalmazott üzenetében Ferenc pápa arra figyelmeztet, hogy mindannyian rászorulunk mások segítségére.

Maradjunk alázatosak, és gyakoroljuk kitartóan a szolidaritást. A szentség kiszolgáltatásakor ez történik: nemcsak a betegek, hanem minden jelenlévő az Úr segítségét kéri, aki közöttünk van. Amikor valakinek nagyobb szüksége van az ő segítségére, a többiek imádkoznak érte. Cselekedeteink fő szempontja az ingyenesen osztott szeretet kell hogy legyen, abban az életállapotban, amelyben vagyunk. A mai ünnep meghívás: kövessük a Szűzanya példáját, és figyeljünk egymásra, karoljuk fel egymást, különösen azokat, akik magányosak, akikre nem figyel oda senki! Ehhez kérjük Isten segítségét, hogy a bajok enyhítői lehessünk! – buzdított a főpásztor.

Prédikációjában Giosanu Leonard a felolvasott szentírási részekre utalva kifejtette: a Teremtés könyvében olvastuk az isteni megállapítást a teremtett javakról: „jó”. De vajon mit állapíthat meg Isten, ha végignéz azon, amit az ember a rábízott teremtett világgal tett; a testtel, amit az emberre bízott?

Amikor imádkozunk, elsősorban lelki gyógyulást kérünk, remélve, hogy ha lelkünk rendben van, akkor testünk is visszanyeri egészségét. Szent II. János Pál pápa vezette be a Lourdes-i Szűzanya emléknapjához kapcsolódva a betegek világnapját. Ő maga is megtapasztalta Mária gyógyító közbenjárását az 1981-ben ellene elkövetett merénylet alkalmával – emlékeztetett a szónok. – Sajnos mi, emberek elrugaszkodtunk attól a jótól, amit Isten megálmodott mindannyiunk számára; és amikor ezt tudatosítjuk, mintha nem mernénk az Úr elé járulni, bocsánatot kérni, inkább a Szűzanyához fordulunk bizalommal, az ő közbenjárását kérjük.

Eljöttünk felvenni azt a szentséget, amely testet és lelket gyógyít, melyet az őskeresztény kortól eltérően – a visszaélések miatt – ma csak felszentelt papok, püspökök szolgáltathatnak ki. Korábban családtagok is naponta akár többször is megkenhették a beteget a szentelt olajjal. Talán csodagyógyszer e szentség? Semmiképp. Megmaradnak a betegségeink, de a Szentlélek megadja az erőt, hogy megszüntessük félelmeinket, hogy egyesítsük keresztünket Jézuséval. Ahhoz, hogy Isten tetszését lelje bennünk, megtisztítottuk lelkünket a bűnbánat szentségében. Gyógyul a lélek a bűnbánat által, gyógyul a test a betegek kenete által, és mindezt megerősíti az Oltáriszentségben való részesedés. Értékeljük azokat az eszközöket, melyeket Isten a gyógyulásunkra ajándékoz – hangzott el a homíliában.

A hitvallást követően a jelen levő papság – Böcskei László püspök vezetésével – kitárt karral imádkozott a betegek felett. A főpásztor megáldotta az olajakat, majd a szentséget felvenni kívánók sorban járultak a lelkipásztorok elé, akik megkenték homlokukat és kezüket.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle