Püspöki szentmisével vette kezdetét Nagyváradon a Bolyai Nyári Akadémia

2017. július 12. szerda 17:00

Július 10. és 14. között zajlik Nagyváradon, a Posticum Keresztény Kulturális Központban az idei Bolyai Nyári Akadémia. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége mellett idén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Kateketikai Központja vállalta a társszervező szerepét.


A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége 25 éve szervezi meg a Kárpát-medence legnagyobb magyar pedagógusfórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát. Az idei találkozó témája: „Legyen játék a tanulás! – Hatékony módszerek a hitre nevelés szolgálatában.” Korábbi hírünkben beszámoltunk a fórum céljairól, alapelveiről.


Július 10-én reggel a Posticum kápolnájában gyűltek össze a hitoktatók, ahol Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét. Bevezetőjében a próféta szavait idézte a kiválasztottságról és a küldetéstudatról, kiemelve, hogy a hitoktatóknak is kiválasztottakként van küldetésük, melyet a Mesterükkel való közösségben, az ő tanítványaiként és követeiként kell megvalósítaniuk. A mostani rendezvény pedig a lelki gazdagodáson túl segítségükre van abban, hogy új erőt, lendületet kapjanak további munkájukhoz.


A Jézus missziós útjaiból két esetet megörökítő evangéliumi részlet alapján a főpásztor a közvetítés, az érintés és a csoda szavak fontosságára építette elmélkedését. Hangsúlyozta: ahogy a kafarnaumi elöljáró is, akinek meghalt a lánya, azért hívta az Úr segítségét, mert volt hitet és új életet akart Krisztustól, úgy a hitoktatók is az életre vezető, mutató utat tárják fel, közvetítik hittel, miközben ugyanúgy próbálnak közelebb kerülni Krisztushoz, ahogyan a másik történet főszereplője, az egyszerű asszony próbálta megérinteni legalább a ruhája szegélyét. Ugyanakkor pedig, miközben munkatársaivá válnak az Istennek, nem feledkeznek meg arról, hogy ők csupán eszközei az Úrnak, hiszen a csodát ő műveli a mi életünkben.

A szentmise után a díszteremben tartották az ünnepélyes megnyitót, ahol Benedek Ramóna, a nagyváradi egyházmegye hitoktatási módszertani felelőse köszöntötte a megjelenteket. Böcskei László megyéspüspök zarándokoknak nevezte őket, és azt kérte tőlük: az itt elsajátított ismeretekre is alapozva folytassák közösségépítő munkájukat.

Soós Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Bihar megyei elnökének szavai után Ozsváth Judit, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója a továbbképzés szükségességéről, a hitoktatásban való szemléletváltásról és a küldetés fontosságáról beszélt. Ezt követően Szabó Boróka és Rejtő Dóra, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Szent László-himnuszokat és népdalokat énekeltek.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pappa-szentelesenek-50-evfordulojat-unnepelte-tamas-jozsef-puspok-csiksomlyon
Pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelte Tamás József püspök Csíksomlyón

Teljesen megtöltötték a csíksomlyói kegytemplomot április 21-én, szombaton délelőtt a hívek és elöljárók, akik részt vettek Tamás József püspök és egykori osztálytársai aranymiséjén.

13:01
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat