Püspöki szentmisével vette kezdetét Nagyváradon a Bolyai Nyári Akadémia

2017. július 12. szerda 17:00

Július 10. és 14. között zajlik Nagyváradon, a Posticum Keresztény Kulturális Központban az idei Bolyai Nyári Akadémia. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége mellett idén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Kateketikai Központja vállalta a társszervező szerepét.


A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége 25 éve szervezi meg a Kárpát-medence legnagyobb magyar pedagógusfórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát. Az idei találkozó témája: „Legyen játék a tanulás! – Hatékony módszerek a hitre nevelés szolgálatában.” Korábbi hírünkben beszámoltunk a fórum céljairól, alapelveiről.


Július 10-én reggel a Posticum kápolnájában gyűltek össze a hitoktatók, ahol Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét. Bevezetőjében a próféta szavait idézte a kiválasztottságról és a küldetéstudatról, kiemelve, hogy a hitoktatóknak is kiválasztottakként van küldetésük, melyet a Mesterükkel való közösségben, az ő tanítványaiként és követeiként kell megvalósítaniuk. A mostani rendezvény pedig a lelki gazdagodáson túl segítségükre van abban, hogy új erőt, lendületet kapjanak további munkájukhoz.


A Jézus missziós útjaiból két esetet megörökítő evangéliumi részlet alapján a főpásztor a közvetítés, az érintés és a csoda szavak fontosságára építette elmélkedését. Hangsúlyozta: ahogy a kafarnaumi elöljáró is, akinek meghalt a lánya, azért hívta az Úr segítségét, mert volt hitet és új életet akart Krisztustól, úgy a hitoktatók is az életre vezető, mutató utat tárják fel, közvetítik hittel, miközben ugyanúgy próbálnak közelebb kerülni Krisztushoz, ahogyan a másik történet főszereplője, az egyszerű asszony próbálta megérinteni legalább a ruhája szegélyét. Ugyanakkor pedig, miközben munkatársaivá válnak az Istennek, nem feledkeznek meg arról, hogy ők csupán eszközei az Úrnak, hiszen a csodát ő műveli a mi életünkben.

A szentmise után a díszteremben tartották az ünnepélyes megnyitót, ahol Benedek Ramóna, a nagyváradi egyházmegye hitoktatási módszertani felelőse köszöntötte a megjelenteket. Böcskei László megyéspüspök zarándokoknak nevezte őket, és azt kérte tőlük: az itt elsajátított ismeretekre is alapozva folytassák közösségépítő munkájukat.

Soós Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Bihar megyei elnökének szavai után Ozsváth Judit, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója a továbbképzés szükségességéről, a hitoktatásban való szemléletváltásról és a küldetés fontosságáról beszélt. Ezt követően Szabó Boróka és Rejtő Dóra, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Szent László-himnuszokat és népdalokat énekeltek.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre.

07:01
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap