Püspökök a csíksomlyói levéltárban

2018. szeptember 24., hétfő | 9:00

Szeptember 19-én a csíksomlyói levéltárba és könyvtárba, valamint az intézmény restaurátor-műhelyébe látogattak a Romániai Püspöki Konferencia tagjai, akik Csíksomlyón tartották őszi ülésüket szeptember 18. és 20. között.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Mindhárom intézmény a csíksomlyói Szent Péter és Pál-plébánia épületében található, egymás mellett. A püspökök a látogatás alkalmával megtekintették a kutatószobaként is szolgáló gyűjtőkönyvtár értékesebb, látványosabb darabjait, melyek az alcsíki és a felcsíki főesperesi kerületek gazdag könyvkultúrájáról tanúskodnak. A bemutatott értékek között volt a gyűjtemény legrégebbi, 1559-ben nyomtatott kötete; a legrégebbi itt őrzött biblia, melyet 1569-ben adtak ki Antwerpenben, a 6500 példányból álló gyűjtemény legkisebb és legnagyobb méretű nyomtatványa, valamint néhány különleges metszetillusztrációkkal díszített kiadvány.

A levéltári anyagokból is készült egy hasonló szempontok szerint összeállított válogatás: itt bemutatták a gyűjtemény legrégebbi eredeti oklevelét, mely 1646-ból származik, valamint néhány 17. századi egyházközségi historia domust, építési tervrajzot és már restaurált okleveleket. A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósult, idén júniustól működő restaurátor-műhelyben a fertőtlenítés, a tisztítás, a ragasztás és más restaurátori munkálatok folyamatába avatták be a püspököket.

Látogatásuk végén a 2016-ban kialakított, korszerűen felszerelt levéltári raktárakat is megtekinthették a püspökök.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat