Rómában tanácskoztak a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói

2018. június 19. kedd 09:00

Az őszi világtalálkozó előkészítése a lovagrend alkotmányának megújítására, az európai helytartóságok jelentése, új főkormányzó és megújult médiajelenlét: ezekről tanácskoztak Rómában a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói június 14-én.

Az európai helytartósági tanácskozásról Tringer László professzor, a lovagrend emeritus helytartója számolt be a Vatikáni Rádiónak. Ő helyettesítette a jelenlegi helytartót, Jungbert Bélát, aki Budapesten tanácskozott Pierbattista Pizzaballa érsekkel, szentföldi ferences kusztossal. Magyarország kiemelten kezeli az üldözött keresztények ügyét, és konkrét projekteken keresztül segíti többek között a szentföldi keresztényeket is.

A mostani találkozó fő célja az ötévenként esedékes, most ősszel összeülő konzulta előkészítése volt, tekintettel arra, hogy új rendi alkotmányt dolgoznak ki. Tringer László elmondta, hogy Leonardo Visconti di Modrone személyében új főkormányzója van a lovagrendnek, aki bemutatta programját és megismerkedett az európai helytartókkal. Spirituálisan elkötelezett szervezetként a lelkiélet megújítása is a tanácskozás egyik fontos eleme volt, emellett a médiaszereplés megújítása is a napirendi pontok közé tartozott. Tringer László beszámolt a magyar helytartóság életéről, helyzetéről.

A Szent Sír Lovagrenden belül is kevéssé ismert az a tény, hogy Magyarország aktívan részt vesz a keresztények támogatásában világszerte. Amikor erről tudomást szereznek az emberek a személyes beszámolók során, meglepetéssel és elismeréssel reagálnak a magyar elkötelezettségre. Annál is inkább, mert a helyszíni segítségre van a legnagyobb szükség, amelyet meghatározott szakmai vezetéssel működtetett projekteken keresztül juttatnak el a keresztényeknek – mondta el a Vatikáni Rádiónak Tringer professzor.

Maga a lovagrend is hasonló módon fejti ki segítő tevékenységét a Szentföld Bizottság koordinálásával. Jelenleg a jordániai Madabai Egyetemmel kapcsolatos ügyek rendezésével foglalkoznak; emellett iskolák, templomok renoválása, a betlehemi szeminárium segítése szerepel az általuk indított és finanszírozott projektek között. A jeruzsálemi latin patriarkátus működtetéséről is részben ők gondoskodnak, a lovagrend tagjainak adományain keresztül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
karmelhegyi-boldogasszony-bucsut-unnepeltek-marosszentgyorgyi-karmelita-kolostorban
Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban

Székely János szombathelyi megyéspüspök főcelebrálásával ünnepi szabadtéri szentmisére hívták a híveket, a családokat a kármelita nővérek a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz-kolostorba július 16-án.

2018. július 19. csütörtök
elismertek-nagy-hazaspar-munkajat
Párkapcsolatra oktatnak felsőfokon – Elismerték a pécsi Nagy házaspár munkáját

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

10:05