Rómában tanácskoztak a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói

2018. június 19. kedd 09:00

Az őszi világtalálkozó előkészítése a lovagrend alkotmányának megújítására, az európai helytartóságok jelentése, új főkormányzó és megújult médiajelenlét: ezekről tanácskoztak Rómában a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói június 14-én.

Az európai helytartósági tanácskozásról Tringer László professzor, a lovagrend emeritus helytartója számolt be a Vatikáni Rádiónak. Ő helyettesítette a jelenlegi helytartót, Jungbert Bélát, aki Budapesten tanácskozott Pierbattista Pizzaballa érsekkel, szentföldi ferences kusztossal. Magyarország kiemelten kezeli az üldözött keresztények ügyét, és konkrét projekteken keresztül segíti többek között a szentföldi keresztényeket is.

A mostani találkozó fő célja az ötévenként esedékes, most ősszel összeülő konzulta előkészítése volt, tekintettel arra, hogy új rendi alkotmányt dolgoznak ki. Tringer László elmondta, hogy Leonardo Visconti di Modrone személyében új főkormányzója van a lovagrendnek, aki bemutatta programját és megismerkedett az európai helytartókkal. Spirituálisan elkötelezett szervezetként a lelkiélet megújítása is a tanácskozás egyik fontos eleme volt, emellett a médiaszereplés megújítása is a napirendi pontok közé tartozott. Tringer László beszámolt a magyar helytartóság életéről, helyzetéről.

A Szent Sír Lovagrenden belül is kevéssé ismert az a tény, hogy Magyarország aktívan részt vesz a keresztények támogatásában világszerte. Amikor erről tudomást szereznek az emberek a személyes beszámolók során, meglepetéssel és elismeréssel reagálnak a magyar elkötelezettségre. Annál is inkább, mert a helyszíni segítségre van a legnagyobb szükség, amelyet meghatározott szakmai vezetéssel működtetett projekteken keresztül juttatnak el a keresztényeknek – mondta el a Vatikáni Rádiónak Tringer professzor.

Maga a lovagrend is hasonló módon fejti ki segítő tevékenységét a Szentföld Bizottság koordinálásával. Jelenleg a jordániai Madabai Egyetemmel kapcsolatos ügyek rendezésével foglalkoznak; emellett iskolák, templomok renoválása, a betlehemi szeminárium segítése szerepel az általuk indított és finanszírozott projektek között. A jeruzsálemi latin patriarkátus működtetéséről is részben ők gondoskodnak, a lovagrend tagjainak adományain keresztül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle