Sako bíboros: Magyarország példa az üldözött keresztényeknek nyújtott segítségért

2018. október 19. péntek 19:45

Amint arról korábban beszámoltunk, október 16-án sajtótájékoztatót tartottak az ifjúsági szinódus készülő munkadokumentumáról. A tájékoztatón Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka példának állította Magyarországot a keresztényeknek nyújtott anyagi segítségért.

Az iraki keresztényeket támogatni kell abban, hogy ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket. Munkát, otthont, reményt kell adni nekik. Ha keresztények nélkül marad a Közel-Kelet, az halálos bűn – fogalmazott Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka a püspöki szinódusról tartott sajtótájékoztatón.

Ha a keresztények kivándorlása folytatódik, akkor elveszítik identitásukat és örökségüket – figyelmeztett. Ezzel szemben dicsérte meg a bíboros „Orbán Viktor Magyarországát”, amelyik a menekültek befogadása helyett ötmillió eurót adományozott a házak és iskolák újjáépítésére.

A káld pátriárka elmondta: nem értik, miért romlott a helyzet. Sok kérdés függőben van: „Miért ölik meg az embereket? Ki áll az ISIS mögött? Miért kellett most hárommillió irakinak elhagynia az otthonát? Ki vállalja az újjáépítést? Iraknak nincs pénze…”

A sajtótájékoztatón az amerikai újságírók a felől érdeklődtek, hogy a nyugati országok ténylegesen segítik-e az iraki keresztény közösséget.

„Ígéretek vannak, de eddig semmi nem történt sem a keresztények visszatérése érdekében, sem azért, hogy a törökországi és jordániai menekültek elmehessenek” – hangzott a bíboros válasza. Hangsúlyozta, hogy helyben kell segíteni nekik.

„Ezt Magyarország jól megértette. Ahelyett, hogy menekülteket fogadna be, ötmillió eurót adományozott Iraknak és Szíriának, hogy újjáépíthessék a házakat és iskolákat.”

„Ha a keresztényeknek el kellene hagyniuk ezeket az országokat, azzal óriási kincs veszne el. Amerika eddig nem tett semmit, reméljük, a jövőben ez másként lesz” – tette hozzá Louis Raphael Sako bíboros, iraki káld pátriárka.

A sajtótájékoztatóról bővebben ITT olvashatnak. Louis Raphaël Sako bíborossal készült korábbi interjúnkat ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő