Sapientia Szabadegyetem – Hogyan viszi előbbre Isten az üdvösségtörténetet a nők által?

2017. február 17. péntek 13:06

A Sapientia Szabadegyetem február 16-i előadásán Szatmári Györgyi teológus, rektorhelyettes és Szabó Xavér OFM „Királyok és királynők – férfi és női szerepek az Ószövetségben” címmel tartottak előadást.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ahogy Szabó Xavér ferences szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Bibliatudomány Tanszékének adjunktusa bevezetőjében elmondta, elsősorban az Ószövetségben fontos szerepet betöltő nőkről kívántak beszélni, bemutatva, miként befolyásolták a zsidóság sorsát a történelem különböző szakaszaiban. Hozzátette: a Biblia világa alapvetően patriarkális beállítottságú, a férfi gyakorolja a hatalmat, az ő tekintélye számít – abból is láthatjuk ezt, hogy a nemzetségtáblák, családfák is az apákra vannak építve –, mégis nagyon komoly státuszt ad a nőknek, nagyon megbecsüli őket.


Sára, Hágár, Rebeka, Ráchel, Támár, Aszeneth, Ráháb, Debóra, Jáhel, Delila, Atália, Jezabel, Batseba, Rut, Eszter és Judit ismert és kevésbé ismert történetein keresztül ismerhették meg a jelenlévők, milyen szerepet töltöttek be az Ószövetség női alakjai a zsidóság múltjában.

A történetek nem csupán azért fontosak, mert betekintést nyújtanak Isten szeretetteljes tervébe, hanem saját életünkre is reflektálhatunk általuk, kapcsolódhatunk a szereplőkhöz, tanulhatunk tőlük. Általuk elmélyülhet az a bizalmunk is, hogy Isten társunk szeretne lenni, ma is törődik velünk, szeret bennünket.

Öt történelmi időszak nőalakjain keresztül mutatta be a fenti állításokat a két előadó. Egy nép születése, letelepedése, a királyság kialakulása, megszilárdulása és a közben fellépő viszályok, tragédiák túlélése és egy kis nemzet továbbélése volt a szabadegyetemi előadás témája.

Elsőként a Teremtés könyvének néhány nőalakját villantották fel. Noha a Szentírás első könyvéről van szó, tudhatjuk, nem ez a legkorábban megírt könyv, viszonylag hosszú alkotói folyamat eredményét találjuk benne. Itt szerepelnek a babiloni fogságot megelőző részek, de találunk olyan átdolgozásokat, kiegészítéseket is benne, amelyek a Krisztus előtti harmadik századot és a hellenisztikus időszakot idézik fel. A Teremtés könyve soha nem csupán a múltról, a korabeli jelenről szólt, hanem irányt mutatott a jövő felé is.

A könyv első tizenegy fejezetét őstörténetnek is szokták nevezni. A következő részek családtörténeteket, „pátriárkatörténeteket” mutatnak be. Bár úgy tűnik, ezekben a férfiak a főszereplők, Ábrahámnak, Izsáknak, Jákobnak, Józsefnek ugyan megvan a maga elbeszélői köre, amelyeknek középpontját Isten ígéretei és áldásai alkotják, azonban ezekben az eseményekben is fontos szerepet kapnak a női alakok. Ha eszerint vizsgáljuk ezeket a bibliai részeket, akár „mátriárkatörténetekről” is beszélhetünk. A Teremtés könyvének végén Izrael már nem csupán egy nagy család, egy klán, hanem egy születő, formálódó nemzet – mutattak rá az előadók.

A Teremtés könyvében az egyik központi téma a meddőség. Ezt látjuk Sáránál, Rebekánál, Ráchelnél, hiszen ebben a világban nem csupán a nyáj és a föld termékenysége számított, hanem az asszonyoké is, akik továbbviszik Éva hivatását, aki minden ember anyja lett. Ezzel is magyarázható, hogy a nők a férfiak mellett nem mellékszereplők, hanem egy nemzet alapítói, alapító anyái, akik megbecsülést kapnak, férjük szereti őket. Szépségük, okosságuk miatt a férfiak tisztelik, becsülik őket. Ezek a nők nem elnyomottak, akiket fel kell szabadítani, hanem partnerei az ősatyáknak.

A szabadegyetem két előadója a Bibliában megjelenő nőalakok szerepét bemutatva bizonyította, mennyire fontos résztvevők voltak a nők a zsidóság történetének alakításában. Szatmári Györgyi és Szabó Xavér emellett az Ószövetség rendszeres olvasására buzdították a jelenlévőket. Mint mondták, a felidézett történetek révén szerettek volna néhány tájékozódási pontot bemutatva személyes elmélyülésre biztatni mindenkit. Ezt segítette a kivetített diák alján olvasható, elmélkedésre, önvizsgálatra buzdító néhány mondat is, mely egy-egy bibliai nőalak történelmet formáló szerepén keresztül a mai kor emberének önmagára, szűkebb környezetére vagy mindenkire kiható cselekedeteivel kapcsolatban vetett fel kérdéseket.

Sára és Hágár történetének bemutatása például a mai kor lelkiismerettel élő emberében felvetheti, vajon vannak-e olyan álmaink, melyek nem a mi, hanem Isten „időzítése” alapján váltak valóra. Rebeka ószövetségi szerepe felveti, kész vagyunk-e a szeretet hívására útra kelni, tudunk-e várni Istenre. Ráchel sorsa elgondolkodtathat bennünket, tudunk-e várni, vágyakozni. Támár példája felveti, vajon képesek vagyunk-e az igazságért akár a megszégyenülést is eltűrve kiállni. Aszeneth a gőg és a büszkeség közti határvonalat, Ráháb az igazakkal való találkozásunk problémakörét veti fel. Debóra elgondolkodtathat bennünket, vajon társunknak erőt adunk, vagy gyengítjük őt… Atália és Jezabel a ránk bízott felelősség kérdésére, Batseba és Rut tetteink következményeire hívhatják fel a figyelmet. Végül Eszter és Judit bibliai szerepe felvetheti a kérdést, mit tesz a mai kor embere a közösségért.

A Sapientia Szabadegyetem előadói amellett, hogy bemutatták az ószövetségi nők szerepét a zsidóság és az üdvtörténet alakulásában, arra is rávilágítottak, hogy a Bibliát olvasva egy-egy esemény, egy-egy női szerep megismerése ma is üzeneteket, támpontokat adhat számunkra.

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle