Spanyol nyelvű könyv készül a magyar piarista rendtartomány 300 éves jubileuma alkalmából

Megszentelt élet – 2019. május 24., péntek | 16:57

Május 12-én két hétre hazánkba érkezett Rómából José Burgués piarista szerzetes, aki a magyar tartomány alapításának 300. évfordulója (1721–2021) alkalmából spanyol nyelvű könyvet ír.

A kiadvány elsődleges célja az, hogy a külföldi piarista szerzetesek megismerjék a Piarista Rend Magyar Tartománya történetét és jelenét.

A magyar provincia hosszú időn keresztül a legnagyobb tartománya volt a rendnek, amely hatalmas kulturális, apostoli és pedagógiai örökséggel rendelkezik.

A könyv, melyet José Burgués még idén szeretne befejezni, elsősorban nem tudományos igénnyel készül, hanem inkább ismeretterjesztő céllal, hogy a magyar nyelvet nem értő piaristák is megismerhessék a magyar tartomány múltját és jelenét.

A kiadvány a tartomány történelmi fejlődését, minden valaha volt és/vagy most létező intézményét, rendházát is bemutatja majd. A szerzőt különösen érdekli, hogy milyen emlékeket, lenyomatot hagytak a piaristák azokban a városokban, ahol már nincsenek jelen, milyen volt az átmenet a kommunizmus időszakát követően, hogyan kapta a rend vissza az épületeit Magyarországon, hogyan nyitották meg ismét a diktatúra alatt nem működő iskoláikat.

José Burgués szinte az összes honi és határon túli magyar vonatkozású piarista intézményt szeretné felkeresni május 26-ig tartó látogatása során. Útján Szilvásy László tartományfőnök és Koltai András levéltárvezető, rendi történész kíséri.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria