Szakrális művészeti heteket rendez a Stuttgarti Magyar Intézet

Külhoni – 2018. március 22., csütörtök | 10:40

A szakralitás képzőművészeti, zenei, kulturális és művészeti oktatásban betöltött szerepét mutatják be a felkért alkotók a Stuttgarti Magyar Intézet március 14-én kezdődött, május közepéig tartó rendezvénysorozatán.

A május középig tartó, kiállításokkal, koncertekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel színesített programok a művészetek és a vallás, valamint a vallás és a társadalom hagyományait mutatják be magyar képzőművészeti és zenei alkotásokon keresztül – közölte a Balassi Intézet március 20-án az MTI-vel.

A rendezvénysorozat március 14-én a hitről és a társadalomról, a művészetek és a vallás viszonyáról folytatott pódiumbeszélgetéssel kezdődött.

Március 18-án a historikus régizenét a kortárs elektronikus zenével ötvöző magyar Mandel Ensemble együttes szólaltatta meg Hildegard von Bingen műveit Stuttgart legnagyobb katolikus székesegyházában.

Március 19-én Nádler István festőművész kiállítását nyitották meg a stuttgarti kórháztemplomban – alkotásait egy olyan korábbi előadás inspirálta, amelyben Esterházy Péter szövegeivel mutatták be Haydn A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művét. A festőművész hét tablóból álló sorozata a zene, a szöveg és a kép egységét megteremtve, a hét szót tanításként értelmezve született meg.

A szakrális művészeti rendezvénysorozat részeként április közepétől Hegyi Gábor festőművész tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők; májusban műhelybeszélgetést rendeznek a XXI. századi szakrális művészeti tanulmányokról; a Stuttgarti Magyar Intézet kiállításán pedig a Pécsi Tudományegyetem keresztény szakrális művészeti specializációján született legjobb alkotásokat ismerheti meg a közönség.

Forrás: MTI

Fotó: Ungarisches Kulturinstitut Stuttgart

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria