Székesfehérváron is bemutatták a Szent Koronáról szóló ismeretterjesztő filmet

2017. április 3. hétfő 19:13

„A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában” címmel tavaly tudományos ismeretterjesztő film készült az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb kutatási eredményeiről és felfedezéseiről. A filmet Székesfehérváron, az ősi koronázóvárosban is bemutatták március 28-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film székesfehérvári bemutatójára az egyházmegye, valamint a Városi Levéltár és Kutatóintézet szervezésében került sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A filmvetítés előtt Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató köszöntötte a jelenlévőket.

A film megtekintése után Bárány Krisztián rendezővel és Pálffy Géza történésszel, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével, a film szakértőjével Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója beszélgetett.

Az egyórás ismeretterjesztő film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona sorsa nemcsak tükröződik a magyarság sorsában, hanem több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetében (MTA BTK TTI) 2012 közepe óta működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és eredményeit a nagyközönség számára is bemutatni – mondta Pálffy Géza.


Bárány Krisztián írta a forgatókönyvet és rendezte a filmet, és testvére, Bárány Dániel fényképezte. A Bárány testvérek mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázótemplomba vagy helyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire – összesen közel húsz helyszínre – kísérték el a szakértőket. Bárány Krisztián a bemutatón elmondta: a tudományos ismeretterjesztő filmben számos, eddig szinte ismeretlen koronázásokhoz kötődő kincsünket először mutatják be alaposabban – például a legrégebbi koronás országzászló (1618), az első budai koronázás (1792) magyar királyi udvarmesteri pálcája, vagy éppen az utolsó pozsonyi szertartáson (1830) használt, elveszettnek hitt koronázási cipellő. Emellett a nézők megismerkedhetnek a korona legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolásának keletkezésével, Sopron elfeledett 17. századi koronázóvárosi múltjával, a koronán lévő kereszt elferdülésének legvalószínűbb magyarázatával, a magyar felségjelvény legizgalmasabb kalandjaival, a világhódító Szulejmán szultánhoz és Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez „fűződő viszonyával”, de még koronázásaink kulisszatitkaival is.

A FilmLab műhelyében készült ismeretterjesztő filmet színészek és hagyományőrzők közreműködésével készített történelmi jelenetek gazdagítják. A készítők legfőbb célja az volt, hogy a Szent Koronára, a koronázási jelvényekre és a magyar uralkodókoronázásokra vonatkozó legfrissebb felfedezések minél szélesebb körben ismerté válhassanak. Reményeik szerint a filmet a történelemórákon általános és középiskolásoknak is vetítik majd. Bíznak abban is, hogy munkájuk elősegítheti a magyar lakosság történeti ismereteinek elmélyítését és nemzeti identitásának erősítését is.Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda