Szenior egyetem indul a Pázmány bölcsészkarán

2014. szeptember 19. péntek 13:28

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén ősszel először hirdeti meg a Pázmány Szenior Egyetem kurzusait az egyetem budapesti, Mikszáth Kálmán téri épületében – közli a kar.

Főleg azokat a nyugdíjas éveikhez közeledő vagy már nyugdíjas érdeklődőket várják, akik bővülő szabadidejükben gyarapítani szeretnék tudásukat.

A szeptember végén induló Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) természetesen nyitott a fiatalabb korosztályok számára is.

A kurzusok egyetemi szintű és rendszerezett ismereteket nyújtanak a résztvevőknek. Az őszi szemeszter során – megfelelő számú érdeklődő esetén – hat tudományterületen indulnak előadás-sorozatok, melyeket túlnyomórészt a kar oktatói tartanak. A sorozatok szeptember utolsó hetében indulnak, heti rendszerességgel 12-13 előadást foglalnak magukba. A PSZE hallgatói a kurzusok elvégzéséről tanúsítványt kapnak.

Irodalomtörténetből Irodalom és lelkiség címmel indul sorozat, a Kérdések és válaszok a magyar nyelv múltjából és jelenéből című kurzus a nyelvészet, a Templomépületek a történelem sodrában címet viselő sorozat pedig a művészettörténet területe iránt érdeklődőket célozza meg. Indul történelmi tematikájú előadás-sorozat Ősi vallások a kőkortól a keltákig címmel, emellett a kommunikáció-média és a pszichológia tárgykörében is lehet egy-egy tanfolyamra jelentkezni.

A katolikus egyetem kezdeményezésével nincs egyedül, hazánkban több felsőoktatási intézményben működik idősek, nyugdíjasok akadémiája, szabadegyeteme stb. Külföldön pedig már régóta nagy hagyománya van a nyitott egyetemeknek, az idősebb korosztály változatos tanulási, művelődési formáinak. A PSZE az oktatási lehetőséget ráadásul könnyen megközelíthető helyen, Budapest belvárosában nyújtja. (A fővárosban jelenleg fél millió körül van az idős vagy idősödő lakosság létszáma.)

Az oktatók hiteles, megalapozott tudást fognak közvetíteni – olyat, amely jól integrálható a keresztény világnézetbe, harmonizál a résztvevők keresztény szellemiségével. Magas, az egyeteminek megfelelő szinten dolgozzák fel az egyes témákat, de közérthető nyelven, hogy érettségi alapműveltséggel rendelkező résztvevők számára is érthető legyen. Ugyanakkor a diplomás érdeklődők számára is jelentős tudást nyújthatnak azon a területen, amely az eredeti szakképzettségüktől eltér, vagy azt kiegészíti, bővíti.

A kurzusokon kétféle módon lehet részt venni: beiratkozással a teljes előadás-sorozatra, amelynek most igen kedvező bevezető ára van; vagy egy-egy előadáson napijeggyel. (Aki csak egy-egy órán kíván részt venni, annak nem kell előre jelentkeznie.)

Jelentkezni szeptember 22-éig lehet: elektronikusan a jelentkezési lap kitöltésével a honlap regisztrációs felületén, vagy személyesen a Sophianum (Budapest, VIII. kerület, Mikszáth Kálmán tér 1.) épületében.

Pontos részletek a kar honlapján olvashatók.

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
laszlo-kiralyt-nepunk-aldja-eloesti-vesperast-imadkoztak-gyori-dunakapu-teren
László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

Veres András győri megyéspüspök vezetésével imádkoztak előesti vesperást a Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon Győrben június 26-án, a Szent László-napok keretében.

2017. június 26. hétfő
-legyunk-az-ur-elofutarai-ternyak-csaba-matrafureden-keresztelo-szent-janos-unnepen
„Legyünk az Úr előfutárai!” – Ternyák Csaba Mátrafüreden, Keresztelő Szent János ünnepén

Az 1710–13-as pestisjárvány emlékét felidéző mátrafüredi Bene-búcsún június 25-én Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a 250 éves, nemrég felújított Keresztelő Szent János-kápolnát.

2017. június 26. hétfő