Szent Rókus-búcsú Szepsiben

2018. augusztus 9. csütörtök 14:01

Augusztus 5-én Gábor Bertalan esperes plébános és Karch Krisztián káplán szentmisét mutatott be Szent Rókus tiszteletére a felvidéki városban található fogadalmi kápolnánál. A szertartáson megemlékeztek az 1831-es kolerajárvány áldozatairól.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

1831-ben hat hét alatt 212 szepsi lakos halt meg kolerában; az 1872-es járvány újabb 34 áldozatot követelt. A hívek a veszedelem elmúltával a város domboldalán kápolnát emeltek szent Rókus tiszteletére, ahol minden esztendőben augusztus 16., Szent Rókus emléknapja táján rájuk emlékeznek.

Az utóbbi években napjaink testi-lelki betegeinek gyógyulásáért is imádkoznak a Szent Rókus-búcsún részt vevők. A szepsi fogadalmi kápolnánál idén is korunk új pestise, a kábítószer, az alkohol, a testiség, a szerencsejátékok és a szekták rabjaiért imádkoztak a hívek, továbbá mindazokért, akik szenvednek miattuk, és akik felszabadításukon fáradoznak, az orvosokért és az ápolókért.

Az ünnepi szentmise – amelyet együtt mutatott be Gábor Bertalan esperes-plébános és Karch Krisztián káplán – szentségimádással és szentségi áldással zárult. A jelenlévők a Budapesten 2020-ban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeréért is imádkoztak.

A búcsúünnep végén Karch Krisztián káplán újmisés áldásban részesítette a híveket.

Forrás és fotó: Romkat.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-maradjunk-szofogadok-maradjunk-isten-igejenek-befogadoi-szent-istvan-napi-szentmise
„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

2018. augusztus 20. hétfő
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

2018. augusztus 20. hétfő