Szent Rókus-búcsú Szepsiben

2018. augusztus 9. csütörtök 14:01

Augusztus 5-én Gábor Bertalan esperes plébános és Karch Krisztián káplán szentmisét mutatott be Szent Rókus tiszteletére a felvidéki városban található fogadalmi kápolnánál. A szertartáson megemlékeztek az 1831-es kolerajárvány áldozatairól.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

1831-ben hat hét alatt 212 szepsi lakos halt meg kolerában; az 1872-es járvány újabb 34 áldozatot követelt. A hívek a veszedelem elmúltával a város domboldalán kápolnát emeltek szent Rókus tiszteletére, ahol minden esztendőben augusztus 16., Szent Rókus emléknapja táján rájuk emlékeznek.

Az utóbbi években napjaink testi-lelki betegeinek gyógyulásáért is imádkoznak a Szent Rókus-búcsún részt vevők. A szepsi fogadalmi kápolnánál idén is korunk új pestise, a kábítószer, az alkohol, a testiség, a szerencsejátékok és a szekták rabjaiért imádkoztak a hívek, továbbá mindazokért, akik szenvednek miattuk, és akik felszabadításukon fáradoznak, az orvosokért és az ápolókért.

Az ünnepi szentmise – amelyet együtt mutatott be Gábor Bertalan esperes-plébános és Karch Krisztián káplán – szentségimádással és szentségi áldással zárult. A jelenlévők a Budapesten 2020-ban megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeréért is imádkoztak.

A búcsúünnep végén Karch Krisztián káplán újmisés áldásban részesítette a híveket.

Forrás és fotó: Romkat.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
remenyunk-oka-isten-igazmondo-es-huseges-udvardy-gyorgy-kalocsai-szekesegyhaz-bucsujan
Reményünk oka: Isten igazmondó és hűséges – Udvardy György a kalocsai székesegyház búcsúján

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke főcelebrálásával mutattak be ünnepi, búcsúi szentmisét augusztus 15-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. augusztus 16. csütörtök
ferenc-papa-isten-teljes-embert-akarja-megmenteni
Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni

Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal.

2018. augusztus 16. csütörtök