Szent Rókus-búcsút ünnepeltek a felvidéki Szepsiben

2017. augusztus 8. kedd 18:15

A szepsi fogadalmi kápolnánál augusztus 6-án, a Szent Rókus tiszteletére tartott búcsúi szentmisében emlékeztek meg a 19. századi kolerajárványok áldozatairól. Az ünnepi szertartás keretében napjaink testi és lelki betegeinek gyógyulásáért is imádkoztak Gábor Bertalan plébános vezetésével.

1831-ben a hathetes járvány 212 áldozatot követelt. 1872-ben újabb kolerajárvány pusztított Szepsiben, ekkor harmincnégyen vesztették életüket. A ragály elmúltával a hívek a város domboldalán kápolnát emeltek Szent Rókus tiszteletére, ahol minden esztendőben szentmisét mondanak a betegekért. Napjainkban főként a kábítószer, az alkohol, a testiség és a szerencsejátékok függőiért, valamint a szekták áldozataiért imádkoznak Szepsiben. A búcsúban megemlékeznek a függőségben szenvedők hozzátartozóiról is, valamint azokról, akik szabadításukért fáradoznak: az orvosokról és az ápolókról. Külön könyörögnek a fiatalokért is, hogy bölcsen, erős akarattal elkerüljék korunk szenvedélyeinek csapdáit. A hagyományos Szent Rókus-búcsú idén is a város és a hívek összefogásáról tanúskodott, mind a kápolna rendbe hozásával, mind az ünnepi szentmise méltóságteljes megünneplésével.

Az emlékezés és a kérések megfogalmazása az eucharisztikus ünneplésben csúcsosodik ki, mert leghatékonyabban ez juttatja a hívek eszébe, hogy ugyanúgy az Egyházban, mint a társadalomban van egy kulcsszó, amit különös hangsúllyal kell a köztudatba vésni. Ez a szó a szolidaritás, a sorsközösség-vállalás. Képességeinket a Gondviselés rendelkezésére kell bocsátanunk, mert életünk csak anyagi, lelki és szellemi javaink megosztásával és ajándékozásával válik termékennyé, hoz gyümölcsöt – hangoztatta a búcsúi ünnepen mondott beszédében Gábor Bertalan plébános.

A szentmise szentségimádással és a városra, valamint a szűkebb pátriára adott szentségi áldással zárult. Az Eucharisztiában jelen lévő Krisztus köszöntése során imádkoztak a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredményességéért is.


Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

16:07
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda