Szlovák püspökök a házassággal kapcsolatos EU-előírás módosításáért

2018. július 13. péntek 11:45

A szlovák püspöki konferencia levélben fordult az ország kormányához, hogy mozdítsa elő az európai törvénykezés egyik előírásának módosítását annak érdekében, hogy a tagországoknak ne kelljen elismernie azonos neműek külföldön kötött házasságát.

A szlovák püspöki konferencia az elmúlt napokban Nyitrán tartott plenáris ülésén határozta el a lépést, azt követően, hogy a luxemburgi Európai Bíróság a Coman-ügyben döntést hozott. E szerint a külföldön kötött házasságot és házastársat el kell ismerni akkor is, ha az adott tagállamban az azonos neműek házasságát nem ismerik el. A kérdés akkor került előtérbe, amikor Románia elutasította, hogy tartózkodási engedélyt adjon egy homoszexuális amerikai állampolgárnak, aki külföldön házasságot kötött egy román férfival.

A luxemburgi bírák szerint a „házastárs” fogalmába beletartozik a homoszexuális házastárs is az Európai Unió állampolgárainak és családtagjaiknak a szabad lakhelyváltoztatásra vonatkozó közösségi jog rendelkezései szerint. A vitatott döntés ellen többek között a szlovák püspökök is felemelték hangjukat, mondván, hogy ez növeli a jogi és a társadalmi zűrzavart a házasság meghatározását illetően, amely egy férfi és egy nő közötti egység.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
karmelhegyi-boldogasszony-bucsut-unnepeltek-marosszentgyorgyi-karmelita-kolostorban
Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban

Székely János szombathelyi megyéspüspök főcelebrálásával ünnepi szabadtéri szentmisére hívták a híveket, a családokat a kármelita nővérek a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz-kolostorba július 16-án.

2018. július 19. csütörtök
elismertek-nagy-hazaspar-munkajat
Párkapcsolatra oktatnak felsőfokon – Elismerték a pécsi Nagy házaspár munkáját

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

2018. július 20. péntek