Szlovák püspökök a házassággal kapcsolatos EU-előírás módosításáért

2018. július 13. péntek 11:45

A szlovák püspöki konferencia levélben fordult az ország kormányához, hogy mozdítsa elő az európai törvénykezés egyik előírásának módosítását annak érdekében, hogy a tagországoknak ne kelljen elismernie azonos neműek külföldön kötött házasságát.

A szlovák püspöki konferencia az elmúlt napokban Nyitrán tartott plenáris ülésén határozta el a lépést, azt követően, hogy a luxemburgi Európai Bíróság a Coman-ügyben döntést hozott. E szerint a külföldön kötött házasságot és házastársat el kell ismerni akkor is, ha az adott tagállamban az azonos neműek házasságát nem ismerik el. A kérdés akkor került előtérbe, amikor Románia elutasította, hogy tartózkodási engedélyt adjon egy homoszexuális amerikai állampolgárnak, aki külföldön házasságot kötött egy román férfival.

A luxemburgi bírák szerint a „házastárs” fogalmába beletartozik a homoszexuális házastárs is az Európai Unió állampolgárainak és családtagjaiknak a szabad lakhelyváltoztatásra vonatkozó közösségi jog rendelkezései szerint. A vitatott döntés ellen többek között a szlovák püspökök is felemelték hangjukat, mondván, hogy ez növeli a jogi és a társadalmi zűrzavart a házasság meghatározását illetően, amely egy férfi és egy nő közötti egység.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59