Felavatták Teréz anya szobrát Budapesten

2014. szeptember 5. péntek 15:50

Szobrot állítottak Teréz anyának a róla elnevezett téren pénteken, a jótékonyság nemzetközi napján Budapest XII. kerületében – tájékoztat az MTI.

A szobor megáldása előtt mondott beszédében Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius kiemelte, Teréz anya rendkívüli ember volt, a szegények szolgája, aki életével példát adott mindannyiunknak: a keresztény együttérzés példáját.

„Teréz anya mindannyiunk számára zavarba ejtő, példamutató életet élt”– hangsúlyozta Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere. Hozzátette, hogy a kalkuttai missziós nővér szembenézett a nyomor és a kilátástalanság szörnyűségeivel, évtizedeken át áldozatos munkájával segítette a nélkülözőket.

„Egyszerű volt a szó legnemesebb értelmében” – hangoztatta, megjegyezve, hogy a modern média hiába akarta „sztárrá” faragni, minden kitüntetése és minden hivatalos szereplése ellenére, a Nobel-békedíj átvétele után is visszatért Indiába, pártfogoltjai közé. Milliók ismerték meg a világban cselekedeteit, hogy elgondolkozzanak az önzetlenség és a segíteni akarás hétköznapi természetességéről – mondta. Hozzátette, hogy az általa alapított Szeretet Misszionáriusai Rendjéhez ma már négyezer apáca és négyszáz szerzetes tartozik, gyógyító munkájukat pedig számtalan önkéntes segíti a világ mintegy másfél száz országában, köztük Magyarországon is.

Mira Hoxha, az Albán Köztársaság nagykövete köszöntőjében felidézte, hogy az ENSZ közgyűlése magyar kezdeményezésre 2012. december 17-én nyilvánította szeptember 5-ét, Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának napját a jótékonyság világnapjává.

Teréz anya bronzszobrát, Mihály Gábor szobrászművész alkotását Pokorni Zoltán polgármester, Lévai Anikó, Mira Hoxha és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius leplezte le.

Az albán származású, 1997-ben elhunyt és 2003-ban boldoggá avatott Teréz anya 1928-tól szerzetesnővérként tanított Indiában. 1948-ban elhatározta, hogy a szegények szolgálatának szenteli az életét, és megalapította a Szeretet Misszionáriusainak Közösségét. Azóta a világ számos országában nyitottak házakat a szenvedők megsegítésére New Yorktól Libanonig, Perutól Csernobilig.

A Szeretet Misszionáriusai, Teréz Anya Nővérei pápai jogú női szerzetesrend. Negyedik fogadalmuk a szegények legszegényebbjeinek szolgálata. A rend mottója: Jézusért tesszük. Magyarországon 1989. június 16-án telepedtek le az első nővérek Érd-Parkváros üres plébániáján. Innen jártak be naponta Budapestre, s kezdték a családokat, elhagyottakat látogatni a plébániákról kapott címek alapján. Később ruharaktárt nyitottak a kilencedik kerületi Bokréta utcában, és ruhát osztottak a rászorultaknak. 1990-ben a nyolcadik kerületi Tömő utcában konyhát építettek 100 személyes ebédlővel, s megkezdték az ebédosztást napi 250-300 rászoruló részére. Érden otthont nyitottak, ahol átmeneti elhelyezést nyújtanak hajléktalan anyák és gyermekeik részére – írja a Magyar katolikus lexikon.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-surgeto-felhivasa-rosszat-nem-lehet-ujabb-rosszal-legyozni
Ferenc pápa sürgető felhívása: A rosszat nem lehet újabb rosszal legyőzni!

Február 25-én, vasárnap délben Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után, sürgető felhívást tett közzé a szíriai békéért, különösen a háború súlytotta Kelet-Gútában kialakult humanitárius katasztrófahelyzetre tekintettel.

2018. február 25. vasárnap
magna-nover-minden-elethelyzetben-igyekeztem-kihozni-magambol-legjobbat
Magna nővér: Minden élethelyzetben igyekeztem kihozni magamból a legjobbat

Tizenhetedik alkalommal adták át a Parma fidei – Hit Pajzsa díjat február 24-én, szombaton délelőtt a budapesti Szent Margit Gimnázium dísztermében. Az idei díjazott a 90 éves Hargitai Anna M. Magna SDR nővér. Vele beszélgettünk.

2018. február 25. vasárnap