Szociális szövetkezet fóliasátrait adták át a Délvidéken

2019. április 15., hétfő | 9:50

A szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a délvidéki Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított a tartós munkanélküliség elleni küzdelem és a közösségi kertművelés népszerűsítése jegyében. A projekt keretében megépült két fóliasátrat április 4-én adták át a délvidéki Dreán.

A „SocioAgro – Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés – Küzdelem a tartós munkanélküliség ellen” című projekt az Interreg-IPA CBC Magyarország−Szerbia Program támogatásával valósul meg.

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. a szeged-belvárosi római katolikus plébániához tartozó Katolikus Házban alakult meg. Közhasznú tevékenysége mellett a hátrányos helyzetűek társadalmi beilleszkedését, kulturális és vallási fejlődését tűzte ki célul. Tevékenységük egyik fontos feladatköre a közösségi programok rendezése. Mivel a szervezet egyik fő pillére az oktatás, vállalta a SocioAgro projekt oktatási részének szakmai vezetését is.

A Poverello Alapítvány 2004-ben jött létre azzal a céllal, hogy a ferences szellemiség jegyében karitatív tevékenységekkel, főként rászoruló gyermekek felzárkóztatásával foglalkozzon. Célja továbbá a teremtésvédelem szolgálata, valamint az emberek közötti megbékélés és az ökumenizmus előmozdítása.

A Poverello Alapítvány három lurkóházat működtet a Délvidéken, melyek nehéz családi helyzetben élő gyermekeket fogadnak be. A napköziként működő házakban nevelők és önkéntesek nyújtanak segítséget a gyermekek felzárkózásában és integrálásában, különösen is a tanulásban, élelmezésben, öltözködésben, tisztálkodásban. Képességeiket különböző kreatív műhelyek és tevékenységek szervezésével fejleszik. A dreai lurkóház 2006-ban, a hajdújárási 2008-ban, a becsei lurkóház pedig 2012-ben nyílt meg. A három vajdasági lurkóházban összesen nyolcvan gyermekkel foglalkoznak. A lurkóházak munkáját 12 alkalmazott és számos önkéntes segíti.

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. a szerbiai Poverello Alapítvánnyal közösen határon átnyúló programsorozat megszervezését tűzte ki célul, amelyhez az Európai Uniótól nyertek támogatást. Programjaik segítségével hangsúlyozzák a közösség fontosságát és segítik a munka világába történő újbóli beilleszkedést. A projekt legfontosabb része az oktatás, mely keretében szakmai képzéseket, kirándulásokat, készség- és kompetenciafejlesztő tréningeket tartanak, valamint segítik az itt szerzett tudás gyakorlatba ültetését a növénytermesztésben.

A projekt keretében felépült fóliasátrakat április 4-én, ünnepség keretében adták át Dreán. Beszédet mondott Kondé Lajos, a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Harmath Károly OFM, a Poverello Alapítvány igazgatója. A SocioAgro projektet és annak eredményeit Gergely Barnabás projektmenedzser ismertette. Ezt követően Kiss Igor, Óbecse város képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd a projekt fontosságát és szerepét méltatta. Losoncz Dávid, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője beszédében a projekt hosszú távú hatásait és a benne rejlő lehetőségeket, valamint a Magyar Nemzeti Tanács térségben betöltött szerepét emelte ki.

A nyitóbeszédeket követően Kondé Lajos és Harmath Károly megáldották a fóliasátrakat. Ezt követően bemutatták a fóliasátor locsolórendszerét. Az esemény közös ebéddel zárult.


Forrás és fotó: KatHáz KözhasznúNonprofit Kft., Szeged

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle