Szociális szövetkezet fóliasátrait adták át a Délvidéken

2019. április 15., hétfő | 9:50

A szegedi Katház Közhasznú Nonprofit Kft. és a délvidéki Poverello Alapítvány két éven át tartó programsorozatot indított a tartós munkanélküliség elleni küzdelem és a közösségi kertművelés népszerűsítése jegyében. A projekt keretében megépült két fóliasátrat április 4-én adták át a délvidéki Dreán.

A „SocioAgro – Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés – Küzdelem a tartós munkanélküliség ellen” című projekt az Interreg-IPA CBC Magyarország−Szerbia Program támogatásával valósul meg.

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. a szeged-belvárosi római katolikus plébániához tartozó Katolikus Házban alakult meg. Közhasznú tevékenysége mellett a hátrányos helyzetűek társadalmi beilleszkedését, kulturális és vallási fejlődését tűzte ki célul. Tevékenységük egyik fontos feladatköre a közösségi programok rendezése. Mivel a szervezet egyik fő pillére az oktatás, vállalta a SocioAgro projekt oktatási részének szakmai vezetését is.

A Poverello Alapítvány 2004-ben jött létre azzal a céllal, hogy a ferences szellemiség jegyében karitatív tevékenységekkel, főként rászoruló gyermekek felzárkóztatásával foglalkozzon. Célja továbbá a teremtésvédelem szolgálata, valamint az emberek közötti megbékélés és az ökumenizmus előmozdítása.

A Poverello Alapítvány három lurkóházat működtet a Délvidéken, melyek nehéz családi helyzetben élő gyermekeket fogadnak be. A napköziként működő házakban nevelők és önkéntesek nyújtanak segítséget a gyermekek felzárkózásában és integrálásában, különösen is a tanulásban, élelmezésben, öltözködésben, tisztálkodásban. Képességeiket különböző kreatív műhelyek és tevékenységek szervezésével fejleszik. A dreai lurkóház 2006-ban, a hajdújárási 2008-ban, a becsei lurkóház pedig 2012-ben nyílt meg. A három vajdasági lurkóházban összesen nyolcvan gyermekkel foglalkoznak. A lurkóházak munkáját 12 alkalmazott és számos önkéntes segíti.

A Katház Közhasznú Nonprofit Kft. a szerbiai Poverello Alapítvánnyal közösen határon átnyúló programsorozat megszervezését tűzte ki célul, amelyhez az Európai Uniótól nyertek támogatást. Programjaik segítségével hangsúlyozzák a közösség fontosságát és segítik a munka világába történő újbóli beilleszkedést. A projekt legfontosabb része az oktatás, mely keretében szakmai képzéseket, kirándulásokat, készség- és kompetenciafejlesztő tréningeket tartanak, valamint segítik az itt szerzett tudás gyakorlatba ültetését a növénytermesztésben.

A projekt keretében felépült fóliasátrakat április 4-én, ünnepség keretében adták át Dreán. Beszédet mondott Kondé Lajos, a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Harmath Károly OFM, a Poverello Alapítvány igazgatója. A SocioAgro projektet és annak eredményeit Gergely Barnabás projektmenedzser ismertette. Ezt követően Kiss Igor, Óbecse város képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd a projekt fontosságát és szerepét méltatta. Losoncz Dávid, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője beszédében a projekt hosszú távú hatásait és a benne rejlő lehetőségeket, valamint a Magyar Nemzeti Tanács térségben betöltött szerepét emelte ki.

A nyitóbeszédeket követően Kondé Lajos és Harmath Károly megáldották a fóliasátrakat. Ezt követően bemutatták a fóliasátor locsolórendszerét. Az esemény közös ebéddel zárult.


Forrás és fotó: KatHáz KözhasznúNonprofit Kft., Szeged

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda