Szolgáljátok az emberiséget! – A Szentatya a Pápai Tudományos Akadémia tagjait fogadta

2018. november 12. hétfő 17:20

Ferenc pápa november 12-én, hétfőn fél egykor a konzisztóriumi teremben találkozott a Pápai Tudományos Akadémia közgyűlésének mintegy nyolcvan résztvevőjével.

A Pápai Tudományos Akadémia tagjaihoz intézett beszédében a tudósok és a kutatók felelősségére emlékeztetett a Szentatya. A társadalom és a tudomány kölcsönösen hatnak egymásra, és ennek jegyében újra át kell gondolni az emberi személy átfogó fejlődését és a közjó értelmét. Ez az átgondolás a párbeszéd útján történjen – ajánlotta a pápa.

Napjaink tudósai nyitottabbak a vallásos értékekre és a lelki élet gazdagságára – mondta a Szentatya. – A tudományos közösség a társadalom része, nem különül el attól, és nem független tőle; az emberiség nagy családjának szolgálatára hivatott.

Kitért a pápa a környezeti változások és a nukleáris fenyegetés kihívásaira, s elődei nyomán arra kérte a tudósokat, kötelezzék el magukat egy atomfegyvermentes világ mellett.

„Úgy látom, nincs sem akarat, sem elszántság a politika részéről arra, hogy leállítsák a fegyverkezési versenyt, hogy véget vessenek a háborúknak, hogy mielőbb átálljanak a megújuló erőforrásokra, hogy biztosítsák az ivóvizet, az élelmiszert és az egészségügyi ellátást mindenki számára, és hogy a közjó érdekében fektessék be a hatalmas összegeket, amelyeket adóparadicsomokban rejtegetnek” – fogalmazott Ferenc pápa.

A globális változások egyre inkább függenek az emberi cselekvéstől, éppen ezért megfelelő válaszokra van szükség, hogy biztosítsák és megőrizzék a bolygó és lakói egészségét. A tudományos közösség – amely élen jár a kockázatok azonosításában – feladata hiteles megoldásokat kidolgozni, és meggyőzni a vállalatokat és vezetőiket, hogy az ajánlott megoldásokat kövessék.

A Pápai Tudományos Akadémia tagjai a mai társadalmat sújtó csapásokat is vizsgálják kutatásaik során. A Szentatya megköszönte értékes hozzájárulásukat az emberkereskedelem, a kényszermunka, a prostitúció, az emberi szervkereskedelem bűntényeinek felderítésében.

Utalt a pápa a világ élelmezési problémáira, többek között arra a 800 millió emberre, akik ki vannak zárva a Föld készleteiből. Végül arra emlékeztette őket Szent VI. Pál pápa szavával, hogy hivatásuk a „tudás szeretetére” szól, és a népek nevében arra kérte őket, hogy képességeikkel és lehetőségeikkel járuljanak hozzá az ember és a Föld méltóságának megőrzéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59