Születésnapja reggelén gyilkoltak meg egy fiatal papot Kolumbiában

Kitekintő – 2017. augusztus 1., kedd | 10:38

Július 27-én, csütörtökön, 31. születésnapjának reggelén Kolumbiában meggyilkoltak egy fiatal papot, Diomer Eliver Chavarría Pérezt, mielőtt indult volna szentmisét bemutatni.

Egy újabb név kapcsolódik a véráldozathoz, amellyel a kolumbiai egyház hozzájárul a békefolyamathoz a dél-amerikai országban. Július 27-én, csütörtökön meggyilkoltak egy fiatal papot, mielőtt indult volna szentmisét bemutatni. Diomer Eliver Chavarría Pérez halálhírét csak sokkal később tették közzé, mert a rendőrség számára nem volt egyszerű megközelíteni Puerto Valdivia településen azt a területet, ahol a gyilkosság történt. A környék ugyanis nem biztonságos; a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) és bűnbandák fegyveresei uralják.

Diomer atyát 2012-ben szentelték pappá. Csütörtökön reggel a hívek várták a szentmisére Raudalban, ahová nem érkezett meg. A hívek egy csoportja keresésére indult. Otthonában találtak rá holtan, lőfegyver oltotta ki életét.

A kolumbiai egyház közleményben fejezte ki fájdalmát az újabb gyilkosság miatt. Jorge Alberto Ossa Soto püspök az Úrhoz fordul, hogy fogadja be a szeretett papot az Atya házába. Imádkoznak a főpásztorok az elkövetők megtéréséért, és elutasítják az erőszak minden formáját, amelyek az élet és az ember méltósága ellen törnek.

A kormány és a FARC, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők baloldali gerillaszervezet közötti békefolyamat lezárulásához közelít. A kihívások azonban nem szűntek meg a kisebb vidéki településeken élő papok számára. Biztonságuk növelésére van szükség – fogalmazott Héctor Fabio Henao prelátus, a kolumbiai Caritas főtitkára és a papok védelmére létrehozott program koordinátora. – Az utóbbi években tíz papot megöltek a drogkereskedők emberei, a gerillacsoportok és paramilitáris szervezetek tagjai. E papoknak a helyzet ellenére sem volt kétségük hivatásuk felől. A félelem ellenére, amely teljesen normális e körülmények között, egy pap sem gondolta azt, hogy magára hagyja a népet, bár jól ismeri a kockázatokat, amivel ez jár.

Ferenc pápa szeptemberi látogatása fontos alkalom lehet a helyi egyház számára. Különösen is kiemelkedik szeptember 8-a, amikor a pápa szentmisét mutat be Villavicencióban a kiengesztelődésért – hangsúlyozta Henao prelátus. Erős szavakat várnak a pápától. Tudják, Isten nevében arra hív majd, hogy kövessék az igazságosság és a béke útját.

Nagy lehetőség lesz. A pápa tudja Buenos Aires-i bíboros korából, hogy milyen világban élünk, ismeri az Egyház szenvedését és tevékenységét, amely jelentős tanúságot tett az évek során Krisztusról a legszörnyűbb erőszak közepette is – emlékeztetett a kolumbiai Caritas elöljárója. Utalt az emberek érzéseire és azokra a közösségekre, amelyek papjaik köré gyűlnek és elkötelezetten folytatják munkáját, ha meggyilkolják a papot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Cec.org.co

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria