Gitárosok találkozója Szegeden

2019. március 22., péntek | 15:44

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola a már hagyományossá vált kétnapos tavaszi gitártalálkozót március 9–10-én.

A szegedi gitártalálkozóra az országból huszonegy művészeti iskola gitáros tanszakairól érkeztek Pécsről, Budapestről, Békéscsabáról, Szegedről, Makóról, a vajdasági Zentáról és a térség Tisza-menti településeiről.

A szakmai zsűrit idén Sára Erika, a pécsi SARAbande gitárzenekar vezetője és Bozóki Andrea, az SZTE Vántus István Konzervatórium tanára alkották.

A XI. Tavaszi Gitártalálkozó első napján a gitárosok szabadon választott darabokat mutattak be a díszteremben. Az ezt követő gálakoncerten többek között a Sára Erika vezette pécsi SARAbande gitárzenekar és az SZTE Vántus István Szakközépiskola gitáros előadói szerepeltek. A gálakoncert évről évre a találkozó inspiratív és motivációs jellegű eseménye, jelzésértékű a jelen lévő fiatal zeneiskolás növendékeknek arra vonatkozóan, hogy néhány évnyi kitartó gyakorlást követően milyen mértékben tud fejlődni egy gitáros előadó.

A gálakoncert után a zsűri eredményhirdetése következett, melyen okleveleket és számos ajándékot is kiosztottak. Kiemelt minősítést kapott Láng Emese (Budapest, Hubay Jenő Zeneiskola): különdíja az egyhetes csongrádi gitártáborban való részvétel. Kiemelt helyezést ért el Tóth Kata és Kaszás Réka gitárduója (nívó díj: szegedi Karolina Alapfokú Művészeti Iskola; makói Gera Bazsó Zeneiskola); kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kajic Leon- Pejin Ljubomir gitárduója (törökkanizsai zeneiskola), Berecz Virág (zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola), Both Kata, Szíjártó Máté és Kovács Réka gitártriója (pécsi ANK Művészeti Iskola), Gézci Péter (Dugonics-iskola).

Vasárnap – a találkozó szabadon választott programjaként – zenekar alakult a jelen lévő gitáros csapatokból, akik a késő reneszánsz zenétől a rock and rollig több művet is megszólaltattak.

A találkozóról az M5 rövid összefoglalót készített, amely március 9-én, a 22:30-kor kezdődő adásban volt látható.

Forrás: Dugonics András Piarista Gimnázium, Piarista Tartományfőnökség

Fotó: Facebook/Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Piarista Tartományfőnökség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle