Gitárosok találkozója Szegeden

2019. március 22., péntek | 15:44

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola a már hagyományossá vált kétnapos tavaszi gitártalálkozót március 9–10-én.

A szegedi gitártalálkozóra az országból huszonegy művészeti iskola gitáros tanszakairól érkeztek Pécsről, Budapestről, Békéscsabáról, Szegedről, Makóról, a vajdasági Zentáról és a térség Tisza-menti településeiről.

A szakmai zsűrit idén Sára Erika, a pécsi SARAbande gitárzenekar vezetője és Bozóki Andrea, az SZTE Vántus István Konzervatórium tanára alkották.

A XI. Tavaszi Gitártalálkozó első napján a gitárosok szabadon választott darabokat mutattak be a díszteremben. Az ezt követő gálakoncerten többek között a Sára Erika vezette pécsi SARAbande gitárzenekar és az SZTE Vántus István Szakközépiskola gitáros előadói szerepeltek. A gálakoncert évről évre a találkozó inspiratív és motivációs jellegű eseménye, jelzésértékű a jelen lévő fiatal zeneiskolás növendékeknek arra vonatkozóan, hogy néhány évnyi kitartó gyakorlást követően milyen mértékben tud fejlődni egy gitáros előadó.

A gálakoncert után a zsűri eredményhirdetése következett, melyen okleveleket és számos ajándékot is kiosztottak. Kiemelt minősítést kapott Láng Emese (Budapest, Hubay Jenő Zeneiskola): különdíja az egyhetes csongrádi gitártáborban való részvétel. Kiemelt helyezést ért el Tóth Kata és Kaszás Réka gitárduója (nívó díj: szegedi Karolina Alapfokú Művészeti Iskola; makói Gera Bazsó Zeneiskola); kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kajic Leon- Pejin Ljubomir gitárduója (törökkanizsai zeneiskola), Berecz Virág (zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola), Both Kata, Szíjártó Máté és Kovács Réka gitártriója (pécsi ANK Művészeti Iskola), Gézci Péter (Dugonics-iskola).

Vasárnap – a találkozó szabadon választott programjaként – zenekar alakult a jelen lévő gitáros csapatokból, akik a késő reneszánsz zenétől a rock and rollig több művet is megszólaltattak.

A találkozóról az M5 rövid összefoglalót készített, amely március 9-én, a 22:30-kor kezdődő adásban volt látható.

Forrás: Dugonics András Piarista Gimnázium, Piarista Tartományfőnökség

Fotó: Facebook/Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; Piarista Tartományfőnökség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd