Templombúcsút és elszármazottak találkozóját tartottak Timárban

2017. szeptember 12. kedd 15:30

A Timári Görögkatolius Egyházközség és a Vidék Kincse Egyesület együttműködésének eredményeként szeptember 3-án újra megrendezték a templombúcsút követő Hazaváró fesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timárban.

A timári görögkatolikus templom búcsújára közel háromszáz vendég érkezett. Az ünnepi Szent Liturgiát a településről származó Balogh Győző vezette, a szentbeszédet Grunda János nyírpazonyi parókus mondta. Homíliájában Grunda János a hagyományok őrzésének, a család megbecsülésének és a megfelelő jövőkép kialakításának fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy pozitív jövőképpel induljunk el életünk útján, nem mindegy, milyen alapokat kapunk szüleinktől, szülőfalunktól.

A Szent Liturgiát követően Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Seszták Oszkár visszautalt Grunda János gondolataira, miszerint mindent ahhoz viszonyítunk, ahhoz mérünk, ahonnan elszármaztunk. A megyei közgyűlés a közösségek összetartozásának fontosságát és az egymásra való odafigyelés jelentőségét is hangsúlyozta.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület vezetője elmondta, hogy az egyesület célja ezzel a rendezvénnyel a helyi hagyományok, a kultúra ápolása, a kulturális értékek megőrzése, ami segíti a generációk közti együttműködést, tudatosítja a közösségi összetartást, összetartozást és segíti a társadalmi szerepvállalást.

A búcsúi szertartást követően kezdetét vette a helyi ízek fesztiválja, valamint közösségformáló programok hagyományőrző népi játszóházzal, kézműves mesterségek udvarával, lovaglással. A délutáni közös énekléshez és tánchoz a Flaska Banda zenekar népzenei előadása adta a ritmust.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-hol-nincs-elso-es-nincs-utolso-vendeg
„Hol nincs első és nincs utolsó vendég”

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 10,28–33)

16:00
segito-es-arto-felelmeinkrol-szabadegyetemi-eloadas-sapientia-foiskolan2
Segítő és ártó félelmeinkről – Szabadegyetemi előadás a Sapientia Főiskolán

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének (CSI) őszi szabadegyetemi előadását „Segítő és ártó félelmeink” címmel szeptember 21-én tartották meg az intézet vezető munkatársai: Papp Miklós, Somogyiné Petik Krisztina és Elekes Szende.

2017. szeptember 22. péntek