Templombúcsút és elszármazottak találkozóját tartottak Timárban

2017. szeptember 12. kedd 15:30

A Timári Görögkatolius Egyházközség és a Vidék Kincse Egyesület együttműködésének eredményeként szeptember 3-án újra megrendezték a templombúcsút követő Hazaváró fesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timárban.

A timári görögkatolikus templom búcsújára közel háromszáz vendég érkezett. Az ünnepi Szent Liturgiát a településről származó Balogh Győző vezette, a szentbeszédet Grunda János nyírpazonyi parókus mondta. Homíliájában Grunda János a hagyományok őrzésének, a család megbecsülésének és a megfelelő jövőkép kialakításának fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy pozitív jövőképpel induljunk el életünk útján, nem mindegy, milyen alapokat kapunk szüleinktől, szülőfalunktól.

A Szent Liturgiát követően Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Seszták Oszkár visszautalt Grunda János gondolataira, miszerint mindent ahhoz viszonyítunk, ahhoz mérünk, ahonnan elszármaztunk. A megyei közgyűlés a közösségek összetartozásának fontosságát és az egymásra való odafigyelés jelentőségét is hangsúlyozta.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület vezetője elmondta, hogy az egyesület célja ezzel a rendezvénnyel a helyi hagyományok, a kultúra ápolása, a kulturális értékek megőrzése, ami segíti a generációk közti együttműködést, tudatosítja a közösségi összetartást, összetartozást és segíti a társadalmi szerepvállalást.

A búcsúi szertartást követően kezdetét vette a helyi ízek fesztiválja, valamint közösségformáló programok hagyományőrző népi játszóházzal, kézműves mesterségek udvarával, lovaglással. A délutáni közös énekléshez és tánchoz a Flaska Banda zenekar népzenei előadása adta a ritmust.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-surgeto-felhivasa-rosszat-nem-lehet-ujabb-rosszal-legyozni
Ferenc pápa sürgető felhívása: A rosszat nem lehet újabb rosszal legyőzni!

Február 25-én, vasárnap délben Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után, sürgető felhívást tett közzé a szíriai békéért, különösen a háború súlytotta Kelet-Gútában kialakult humanitárius katasztrófahelyzetre tekintettel.

2018. február 25. vasárnap
magna-nover-minden-elethelyzetben-igyekeztem-kihozni-magambol-legjobbat
Magna nővér: Minden élethelyzetben igyekeztem kihozni magamból a legjobbat

Tizenhetedik alkalommal adták át a Parma fidei – Hit Pajzsa díjat február 24-én, szombaton délelőtt a budapesti Szent Margit Gimnázium dísztermében. Az idei díjazott a 90 éves Hargitai Anna M. Magna SDR nővér. Vele beszélgettünk.

2018. február 25. vasárnap