Templombúcsút és elszármazottak találkozóját tartottak Timárban

2017. szeptember 12. kedd 15:30

A Timári Görögkatolius Egyházközség és a Vidék Kincse Egyesület együttműködésének eredményeként szeptember 3-án újra megrendezték a templombúcsút követő Hazaváró fesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timárban.

A timári görögkatolikus templom búcsújára közel háromszáz vendég érkezett. Az ünnepi Szent Liturgiát a településről származó Balogh Győző vezette, a szentbeszédet Grunda János nyírpazonyi parókus mondta. Homíliájában Grunda János a hagyományok őrzésének, a család megbecsülésének és a megfelelő jövőkép kialakításának fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy pozitív jövőképpel induljunk el életünk útján, nem mindegy, milyen alapokat kapunk szüleinktől, szülőfalunktól.

A Szent Liturgiát követően Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Seszták Oszkár visszautalt Grunda János gondolataira, miszerint mindent ahhoz viszonyítunk, ahhoz mérünk, ahonnan elszármaztunk. A megyei közgyűlés a közösségek összetartozásának fontosságát és az egymásra való odafigyelés jelentőségét is hangsúlyozta.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület vezetője elmondta, hogy az egyesület célja ezzel a rendezvénnyel a helyi hagyományok, a kultúra ápolása, a kulturális értékek megőrzése, ami segíti a generációk közti együttműködést, tudatosítja a közösségi összetartást, összetartozást és segíti a társadalmi szerepvállalást.

A búcsúi szertartást követően kezdetét vette a helyi ízek fesztiválja, valamint közösségformáló programok hagyományőrző népi játszóházzal, kézműves mesterségek udvarával, lovaglással. A délutáni közös énekléshez és tánchoz a Flaska Banda zenekar népzenei előadása adta a ritmust.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
magyar-puspokok-papanal-mohos-gabor-talalkozas-kulisszatitkairol
Magyar püspökök a pápánál – Mohos Gábor a találkozás kulisszatitkairól

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 20. és 25. között ad limina látogatást tesz a Vatikánban. Az esemény magyarországi főszervezőjét, Mohos Gábort, az MKPK titkárát kérdezte Vértesaljai László SJ a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségében.

11:00
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd