Templombúcsút és elszármazottak találkozóját tartottak Timárban

2017. szeptember 12. kedd 15:30

A Timári Görögkatolius Egyházközség és a Vidék Kincse Egyesület együttműködésének eredményeként szeptember 3-án újra megrendezték a templombúcsút követő Hazaváró fesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timárban.

A timári görögkatolikus templom búcsújára közel háromszáz vendég érkezett. Az ünnepi Szent Liturgiát a településről származó Balogh Győző vezette, a szentbeszédet Grunda János nyírpazonyi parókus mondta. Homíliájában Grunda János a hagyományok őrzésének, a család megbecsülésének és a megfelelő jövőkép kialakításának fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy pozitív jövőképpel induljunk el életünk útján, nem mindegy, milyen alapokat kapunk szüleinktől, szülőfalunktól.

A Szent Liturgiát követően Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Seszták Oszkár visszautalt Grunda János gondolataira, miszerint mindent ahhoz viszonyítunk, ahhoz mérünk, ahonnan elszármaztunk. A megyei közgyűlés a közösségek összetartozásának fontosságát és az egymásra való odafigyelés jelentőségét is hangsúlyozta.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület vezetője elmondta, hogy az egyesület célja ezzel a rendezvénnyel a helyi hagyományok, a kultúra ápolása, a kulturális értékek megőrzése, ami segíti a generációk közti együttműködést, tudatosítja a közösségi összetartást, összetartozást és segíti a társadalmi szerepvállalást.

A búcsúi szertartást követően kezdetét vette a helyi ízek fesztiválja, valamint közösségformáló programok hagyományőrző népi játszóházzal, kézműves mesterségek udvarával, lovaglással. A délutáni közös énekléshez és tánchoz a Flaska Banda zenekar népzenei előadása adta a ritmust.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-tavolodoban-bucsu-kanyadi-sandortol
„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk.

2018. június 20. szerda
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

2018. június 20. szerda