Templombúcsút és elszármazottak találkozóját tartottak Timárban

2017. szeptember 12. kedd 15:30

A Timári Görögkatolius Egyházközség és a Vidék Kincse Egyesület együttműködésének eredményeként szeptember 3-án újra megrendezték a templombúcsút követő Hazaváró fesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timárban.

A timári görögkatolikus templom búcsújára közel háromszáz vendég érkezett. Az ünnepi Szent Liturgiát a településről származó Balogh Győző vezette, a szentbeszédet Grunda János nyírpazonyi parókus mondta. Homíliájában Grunda János a hagyományok őrzésének, a család megbecsülésének és a megfelelő jövőkép kialakításának fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy pozitív jövőképpel induljunk el életünk útján, nem mindegy, milyen alapokat kapunk szüleinktől, szülőfalunktól.

A Szent Liturgiát követően Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Seszták Oszkár visszautalt Grunda János gondolataira, miszerint mindent ahhoz viszonyítunk, ahhoz mérünk, ahonnan elszármaztunk. A megyei közgyűlés a közösségek összetartozásának fontosságát és az egymásra való odafigyelés jelentőségét is hangsúlyozta.

Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület vezetője elmondta, hogy az egyesület célja ezzel a rendezvénnyel a helyi hagyományok, a kultúra ápolása, a kulturális értékek megőrzése, ami segíti a generációk közti együttműködést, tudatosítja a közösségi összetartást, összetartozást és segíti a társadalmi szerepvállalást.

A búcsúi szertartást követően kezdetét vette a helyi ízek fesztiválja, valamint közösségformáló programok hagyományőrző népi játszóházzal, kézműves mesterségek udvarával, lovaglással. A délutáni közös énekléshez és tánchoz a Flaska Banda zenekar népzenei előadása adta a ritmust.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megaldottak-felujitott-tours-i-szent-marton-templomot-vizafogon
Megáldották a felújított Tours-i Szent Márton-templomot Vizafogón

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a felújított Tours-i Szent Márton- (és Flüe-i Szent Miklós-) plébániatemplomot Budapest Vizafogó városrészében szeptember 23-án.

2017. szeptember 23. szombat
gyerekek-es-katonak-nemzeti-katonai-zarandoklat-mariaremeten
Gyerekek és katonák – Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Szeptember 23-án, szombaton kisebb „katonai tábort” építettek a máriaremetei kegytemplom kertjében, Bíró László tábori püspök pedig a minden szakmában, de a honvédelemben talán különösen is szükséges állhatatosságról elmélkedett prédikációjában. És a gyerekek is megtalálták a számításukat.

2017. szeptember 23. szombat