Teréz anya rendi közössége Kalkuttában emlékezett alapítójára

2018. szeptember 10. hétfő 14:49

Szeptember 5-én, Kalkuttai Szent Teréz ünnepének reggelén szentmisére gyűlt össze Kalkuttában Teréz anya szerzetesi közössége, hogy a rendalapító sírjánál imádkozzanak, a Szeretet Misszionáriusainak székházában.

A szentmisét az ötmilliós nagyváros, Kalkutta érseke, Thomas D’Souza mutatta be reggel hat órakor, mintegy harminc pap koncelebrálásával, akik a Corpus Christi (Krisztus Teste) papi közösség tagjai. E nemzetközi papi közösséget Teréz anya alapította, hogy segítse a felszentelt papok megszentelődését.

Az ünnepi liturgia után Teréz anya sírja körül gyűltek össze, és meghallgatták Mary Prema nővér, a Szeretet Misszionáriusai rend legfőbb elöljárójának elmélkedését, aki közösségük családi jellegét hangsúlyozta: „A szegényeknek, azoknak, akiket nem szeretnek, és akiket nem akarnak, nincs családjuk, de Isten éppen minket választott ki, hogy a családjuk legyünk. A Szeretet Misszionáriusai összes tagja, nővérek, testvérek és papok, arra kaptunk meghívást, hogy egyetlen családhoz tartozzunk, és a szegények legszegényebbjeinek a családja legyünk. Közös hivatásunk, hogy megosszuk velük Isten szeretetét Teréz anya örvendező lelkületével.”

Prema nővér öt gyertyát gyújtott meg Teréz anya sírjánál, a Szeretet Misszionáriusai közösség öt ágának jelképeként, akik együtt dolgoznak, egyetlen családként: nővérek, testvérek, papok, világiak és betegek.

Halála napjától, 1997. szeptember 5-től és megtisztelő állami temetése óta Kalkuttai Teréz anya sírjához rengetegen zarándokolnak el. Nemcsak katolikusok, nem is csak keresztények keresik fel végső nyughelyét, hanem más felekezetek tagjai is. Ferenc pápa 2016. szeptember 4-én iktatta a szentek sorába az albán szerzetesnővért, akit a világ ma is egyszerűen csak így hív: Mother, Madre, anya. Kivételes személyiség volt, akit már életében szentnek tartott mindenki, aki találkozott vele és ismerte őt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén, november 16–18-ig egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45