Tiszteletbeli kanonoki címmel tüntették ki Bakos Frigyes plébánost

2018. február 14. szerda 14:05

Szentmisében adott hálát Bakos Frigyes plébános 70. születésnapja alkalmából az ajkai Jézus Szíve-templomban február 11-én. A szertartáson Márfi Gyula veszprémi érsek mondott szentbeszédet, aki tiszteletbeli kanonoki címet adományozva köszönte meg az ünnepelt lelkipásztor eddigi szolgálatát.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Bakos Frigyes volt, koncelebráltak Márfi Gyula veszprémi érsek, Máthé Romuáld OSB és Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója.

Vida István, az egyházközség világi elnöke a szentmise elején köszöntőjében felidézte plébánosa életútjának állomásait. Ezt követően Kövesi Lászlóné a Szent Cecília kórus nevében, Mészárosné Torma Beáta az egyházközség hitoktatóinak nevében, Pál Károlyné a rózsafüzér-társulat nevében, Áment Márton és Kizmus Mihály pedig a bakonygyepesi hívek nevében köszöntötték Frigyes atyát. Molnár Kíra, az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola tanulója verset mondott.

Bakos Frigyes 1948. február 8-án született a Veszprém megyei Káptalanfán. Győrben szentelték pappá, 1971. június 17-én. Káplánként szolgált Sümegcsehiben és a kaposvári Jézus Szíve-templomban; plébánosként Zselickislakon, Kislődön. 1990 óta plébános Ajkán, ellátja Ajkarendeket és Bakonygyepest. Címzetes esperes 1985 óta, kerületi esperese 2007 óta. Idén februárban pedig tiszteletbeli kanonoki címmel tüntette ki Márfi Gyula érsek.

A köszöntők sorát Márfi Gyula érsek zárta, aki 70. születésnapja alkalmából tiszteletbeli kanonoki címmel jutalmazta Bakos Frigyes esperes-plébánost eddigi szolgálatáért.

„Isten ajándéka, hogy immár 47. éve szolgálhatok. Erőt ad ehhez híveim szeretete, munkatársaim segítőkészsége. Mindig számíthattam rájuk” – fogalmazott az ünnepelt meghatódva.

Szentbeszédében Márfi Gyula emlékeztetett, több ünnep is összefonódik ezen a szentmisén: hálát adnak Frigyes atya születésnapja alkalmából, és e napon tartja az Egyház a betegek világnapját is.

„A betegségnek, a szenvedésnek fontos szerepe van a hívő emberek életében. Mindez lehetőséget ad arra is, hogy szembenézzünk önmagunkkal, számot vessünk életünkkel, elgondolkodjunk azon, hogyan élhetnénk szebben, miként tudnánk jobb emberré válni. A szenvedésből erőt meríthetünk, az átélt fájdalom nem céltalan. A kőnek, ha érezne, fájna, amikor faragják, de a szobor, amit megalkotnak belőle, sokakat gyönyörködtet. A szenvedés is képes arra, hogy kihozza belőlünk a jót” – hangsúlyozta a főpásztor.

A záróáldás előtt Szijártó László felidézte azokat az éveket, melyeket diakónusként, majd káplánkánt Ajkán töltött. Megköszönte Frigyes atyának, hogy mindig segítő szándékkal állt mellette, és jó alapokkal indította el papi életútján.

A szentmisében az ajkai Jézus Szíve-templom Szent Cecília kórusa végzett zenei szolgálatot, orgonán kísért Fuchs Tibor káplán.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő