Újságíróképzést indított a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

2018. április 17. kedd 13:19

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodája és az azon belül működő Örömhír Média Alapítvány által szervezett „3 az 1-ben Médiaképzés” keretében 35 hallgató kezdte meg márciusban egyéves tanulmányait.

A debreceni Szent József Gimnázium épületében zajló felnőttképzés során a résztvevők – három területet érintve – újságírói, fotóriporteri és online felhasználásra operatőri alapismereteket sajátítanak el.

A heti rendszerességgel tartott, elméleti és gyakorlati alkalmakból álló órákat a Debreceni Egyetem tanárai és más neves médiaszakemberek tartják. A színes, gazdag elméleti és gyakorlati képzést segítő tárgyak: sajtó-, film- és fotótörténet, tömegkommunikáció, a XX. század történelme és magyar irodalma, társadalmi ismeretek, sajtójog, sajtóetika, beszédtechnika, íráselemzés és -gyakorlat, sajtó- és fotóműfaj-ismeret, fotóriporteri ismeretek és gyakorlat, vizuális nyelv és dramaturgia, televíziós ismeretek, digitális fotó- és videofilm-szerkesztés, online újságírás, videotechnika, fotós és videós terepgyakorlatok.

A médiaképzés végén a hallgatók modulzáró vizsgákat, szakvizsgát tesznek; szóban is számot kell adniuk megszerzett ismereteikről. Készíteniük kell egy riportszakdolgozatot, fotóalbumot, riportfotó-sorozatot, címlapfotót, továbbá egy 1–2 perces filmet.

A képzéssel megvalósul a sajtóirodán belül működő Örömhír Szerkesztőség régi vágya, létrejön egy egyházmegyei tudósítói hálózat. A hallgatók az egyházmegye plébániaközösségeiből, iskoláiból érkeznek hétről hétre, és szabadidejüket áldozzák arra, hogy közösségeikről, intézményükről hiteles, profi szintű tájékoztatást adjanak cikkek, vélemények megfogalmazásával, professzionális fotók és videoanyagok elkészítésével.

Az Örömhír Szerkesztőség a különböző médiumokon keresztüli evangelizáláshoz szeretne csatlakozni szakemberek képzésével, hogy átfogó képet tudjon adni az egyházmegyéről, hitelesen hirdetve, továbbadva az evangélium jó hírét, az örömhírt. Hamarosan elindul a jelenleg negyedévenként megjelenő Örömhír egyházmegyei újság internetes változata is, az orom-hir.hu.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat