Ünnepváró gyertyagyújtás Hajdúdorogon

Hazai – 2018. november 20., kedd | 18:08

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődött a karácsonyi böjt. Az ünnepet megelőző hat vasárnap estéin Hajdúdorog főterén ünnepi áhítatot tartanak. Idén Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg a görögkatolikus adventi koszorút és gyújtotta meg annak első gyertyáját november 18-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Hajdúdorogon hagyomány, hogy a görögkatolikus adventi készület idején vasárnapról vasárnapra meggyújtanak egy-egy gyertyát annak jelképeként, hogy megkezdődött a visszaszámlálás az év egyik legszebb ünnepéig. A gyertyákat rendszerint egyházi vezetők, politikusok, illetve a város életét meghatározó személyek gyújtják meg.

Idén Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg az adventi koszorút és gyújtotta meg annak első gyertyáját.

Beszédében a főpásztor így fogalmazott: bármerre jár a világban, hajdúdorogiakkal mindenhol találkozik, akik büszkék vallási hagyományaikra. A görögkatolikus vallás nem csupán a múltban határozta meg az itt élők mindennapjait, hanem a jelenben is.

Kocsis Fülöp kiemelte, hogy sehol az országban nem látott még akkora gyertyákat, mint Hajdúdorogon, melyek negyven napon át jelzik a böjti előkészületet. „A fellobbanó gyertyaláng nyissa meg szívünket a szeretet felé!” – buzdított az érsek-metropolita.

Az ünnepségen a hajdúdorogi Szent Bazil Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vegyeskara énekelt; a kórust Radics Teréz vezényelte.

Forrás: Ihnáth Rita/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria