Úrnapja egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

2017. június 21. szerda 11:01

Az egyházmegyék tudósításaiból készült összeállítást adjuk közre a 2017-es úrnapjáról, az Eucharisztia, Krisztus Testének és Vérének ünnepéről, melyet Magyarországon június 18-án ünnepeltek a katolikus hívek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Egri Főegyházmegye

Az úrnapi szentmise fő eseménye Egerben is a körmenet volt, amelyen a szentmisét bemutató Ternyák Csaba érsek négy – külön erre az alkalomra felállított – oltárt érintve körbehordozta az Eucharisztiát, annak jeléül, hogy Jézus ma is köztünk él az Oltáriszentségben, s hogy az Oltáriszentség örök életre szóló táplálék a hívő ember számára.

Győri Egyházmegye

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 18-án, úrnapján, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepén szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren, majd körmenetet vezetett a Káptalandombon.

A főpásztor szentbeszédében felidézte a Máté evangéliumában olvasható, második kenyérszaporításról szóló történetet: Jézus megsajnálta az embereket, akik megfeledkezve a testi táplálék iránti szükségről, három napon keresztül hallgatták tanítását a Galileai-tó partján. A világon ma is élnek olyan testvéreink, akik nélkülözik a mindennapi ételt, sokan közülük elhagyják hazájukat, hogy az éhhaláltól megmeneküljenek. Szűkebb környezetünkben is találunk olyan embereket, akik nagy szegénységben, nélkülözésben élnek.

Térségünkben azonban nem a fizikai éhség, hanem a „túltápláltság” jelenti a legnagyobb problémát – hívta fel a figyelmet Veres András. Sokan azért távolodnak el Istentől, mert bővelkednek a földi javakban. A családtagjaik számára is biztonságot tudnak teremteni, és megelégednek önmagukkal. Úgy érzik, nincs szükségük Istenre: „lelki alultápláltságban” szenvednek. Kiüresedik az életünk, ha a lelkünket nem tápláljuk.

A győri megyéspüspök arra is kitért, hogy sok ember számára a testi kenyér is elveszítette a szakralitását. Korábban jobban megbecsülték a földi ételt, a kenyeret. A családtagok fontosnak tartották, hogy legalább vasárnap és az ünnepnapok alkalmával együtt üljenek asztalhoz, mert a terített asztal erősíti az emberi kapcsolatokat, erősíti a közösségeket. Veres András kiemelte: nagy szükség lenne arra, hogy felismerjük az asztalközösség erejét, hogy otthonunk asztala mellett az oltár asztalának erejét is felfedezzük.

* * *

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Június 18-án, úrnapján Bábel Balázs érsek celebrálta a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban az ünnepi szentmisét.

A főpásztor homíliájában elmondta, a legkatolikusabb ünnepet tartjuk ma: úrnapját, melyen Jézus Krisztus Testét és Vérét ünnepeljük, melyet kiviszünk a világ színe elé is. Annak a hittartalomnak a következetes végigvitele ez, hogy ha egyszer Jézus Krisztus azt mondta, hogy ez az én testem, ez az én vérem, akkor ő az, és ezt nem lehet másként érteni.

Már az utolsó vacsorán is kiderült, hogy ott szentségi jelenlétről van szó; Jézus mintegy elővételezte föltámadt testét, hiszen maga is ott volt még, biológiai valóságában, mégis azt mondta a kenyérre: ez az én testem. A test és vér a teljes személyiségét jelenti valakinek; s ha egyszer ott van Jézus, akkor azt imádni kell, mert maga Jézus egy személyben Isten és ember volt.

Aquinói Szent Tamás sokat foglalkozott azzal, hogy az emberi ész hogyan közelítheti meg a nagy titkot, a nagy misztériumot: hogyan van jelen a kenyér és bor színében az Úr Jézus Krisztus. A skolasztikus filozófus úgy fogalmaz: átlényegülésről van szó; úgy van itt köztünk az Úr, hogy megtartja azt az ígéretét: „Én veletek vagyok mindennap a világ végezetéig.” A malakiási jövendölés, hogy napkelettől napnyugatig tiszta áldozatot mutatnak be az Istennek, az Eucharisztiában valósult meg. De ennek a hitnek, hogy velünk van az Úr, kifejezést kell adni, abban az örömben, amit például az úrnapja megünneplése jelent.

* * *

Pécsi Egyházmegye

Udvardy György pécsi megyéspüspök ünnepi szentmisét celebrált a pécsi székesegyházban úrnapján; majd körmenet indult Pécs belvárosában a Szentháromság-szoborhoz. A szentmise a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban (Gázi Kászim pasa egykori dzsámija) ért véget.

* * *

Székesfehérvári Egyházmegye

Ha úgy tekintünk az Oltáriszentségre, mint az Istennel való találkozásra, amelyből erőt meríthetünk, akkor mindig valóság lesz számunkra az újrakezdés lehetősége – mondta Spányi Antal megyéspüspök Székesfehérvár híveinek úrnapi ünnepén.

A város papságával tartott szentmisére sokan érkeztek a plébániákról, hogy együtt tegyenek tanúságot hitükről a fiatalokkal, a ministránsokkal, a gyerekekkel az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztusról. Megtelt a székesegyház az ünnepre, amelyre a hagyományoknak megfelelően a főpásztor hívta az egyházközségek képviselőit. A szentmisén és a körmeneten részt vettek a helyi közélet és a Magyar Honvédség városban működő Összhaderőnemi Parancsnokságának képviselői is.

„Ezen a napon köszöntjük hitünk nagy titkát, a kenyér és bor színében köztünk maradt Krisztust, aki által Isten mindent meg akar újítani” – hangsúlyozta beszédében a főpásztor. – Elnyeréséhez azonban hinni kell Jézusban. Annak, aki nem tud hinni, szükségszerűen érthetetlenek maradnak az ő szavai. A Jézusba vetett hit felismeréséhez kegyelemre van szükségünk. Meg kell vizsgálnunk tehát, hogy a mi életünkben ott él-e a kegyelem, milyen helyet foglal el az Oltáriszentség.

„Az üdvösség Jézus személyében érkezik, ez a kenyér örök életet biztosít számunkra. Valóban úgy tekintünk-e rá, mint az Istennel való találkozásra, ahonnan erőt meríthetünk, vagy közömbösség veszi körül katolikus hitünk középpontját” – fogalmazott a megyéspüspök, majd arról beszélt, hogy ne adjuk fel az Eucharisztiába vetett hitünket. Ez a szentség a vértanúk ereje, az első századok és napjaink üldözött keresztényei számára is. Az Oltáriszentség a családok ereje is, amely békét teremt, és erőt ad a hűséghez, áldást életük mindennapjaira. Krisztus előttünk jár, aki önmagával ajándékozott meg bennünket.

A szentmise után a megyéspüspök vezetésével körmenetben vitték az Oltáriszentséget Fehérvár egykori szakrális központjába, hogy együtt tegyenek tanúságot arról, Krisztus velünk van.

* * *

Szombathelyi Egyházmegye

Június 18-án, úrnapján a szombathelyi székesegyházban Császár István egyházmegyei kormányzó a megyeszékhelyen szolgáló lelkipásztorokkal együtt mutatott be szentmisét. Mivel a székesegyház környékén felújítások zajlanak, a székesegyházban tartották a körmenetet.

Az ünnepi szertartás során felolvasták azt a körlevelet, amelyet az eucharisztikus kongresszus elnöksége és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott ki a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban.

* * *

Veszprémi Főegyházmegye

Veszprémben június 18-án Márfi Gyula érsek mutatott be úrnapi szentmisét Nagy Károly címzetes apáttal, kanonokkal, a bazilika plébánosával, Felker Zsolt káplánnal és Ebele Ferenc nyugalmazott plébánossal a Szent Mihály-bazilikában.

A szentmise után az érsek körülhordozta az Oltáriszentséget a veszprémi várban, ahol négy oltárt állítottak fel a körmenet útvonala mentén. A kisgyermekek virágszirmokat szórtak, a hívek imádsággal és énekkel kísérték az Oltáriszentséget a virágokkal díszített ideiglenes oltárokhoz, melyeket a Szaléziánumban, a főplébánián, az érseki palota előtt és a Szentháromság-szobornál állítottak fel.


Forrás: Egri Főegyházmegye; Győri Egyházmegye; Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye; Pécsi Egyházmegye; Székesfehérvári Egyházmegye; Szombathelyi Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Egri Főegyházmegye; Győri Egyházmegye; Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye; Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye; Berta Gábor/Székesfehérvári Egyházmegye; Szombathelyi Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
igen-az-isten-hivasara-papszentelest-unnepeltek-pecsi-szekesegyhazban
Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

2018. június 18. hétfő
krisztus-sugarzik-at-rajta-mindszenty-emlekmiset-tartottak-budapesten
Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

2018. június 18. hétfő