Végre megépül a pécsi Szent Mór Iskolaközpont tornacsarnoka

2017. szeptember 14. csütörtök 18:15

Letették az alapkövét, és ezzel megkezdődött az új tornacsarnok építése a pécsi Szent Mór Iskolaközpontban szeptember 12-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az összesen 1,5 milliárd forintba kerülő beruházás nagy része európai uniós forrásból valósul meg, ezt egészítik ki a magyar kormány által nyújtott támogatásból, valamint a Pécsi Egyházmegye saját erejéből rendelkezésre álló keretéből.

Fel tudjuk építeni az álmunkat – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök a Szent Mór Iskolaközpontban. Az oktatási intézményben eddig nem volt tornaterem, a diákok testnevelésóráit a folyosókon és a (télen sátorral fedett) udvaron tartották. Most a Pécsi Egyházmegye által fenntartott iskolaközpontban megépül az évtizedek óta várt tornacsarnok, valamint további fejlesztések is lesznek, amelyeket európai uniós, pályázati és egyházmegyei finanszírozásból valósítanak meg. A teljes beruházás mintegy 1,5 milliárd forintba kerül.

Az ünnepélyes alapkőletételen Udvardy György pécsi megyéspüspök úgy fogalmazott: „A teljes ember nevelése a célunk; testi, lelki, szellemi, érzelmi, akarati, kapcsolati dimenzióval egyaránt. Az alapkőletétel üzenet a jövőnek arról, hogy van értelme építkezni, nevelni, bízni az emberben és ébren tartani a reményt közösségeinkben, társadalmunkban, kultúránkban.”

Páva Zsolt, Pécs polgármestere visszaemlékezett a rendszerváltás utáni időszakra. Elmondta, akkor siralmas állapotban kapta vissza az iskolaépületet az egyházmegye a kárpótlás során. „A folyamatosan megújult épület és az új beruházás révén megvalósuló tornacsarnok biztosíték arra, jó gazda a fenntartó.”

A rendezvényen részt vett Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy a jól működő gazdaság széles körű fejlesztéseket tesz lehetővé, ami alapot ad az oktatás fejlesztésére.

Az alapkőletétel alkalmával időkapszulát helyeztek el a díszvendégek, amelybe számos egyéb dokumentum mellett személyes tárgyaikat is beletették.

* * *

Az intézmény fenntartójának egy európai uniós pályázatnak köszönhetően adódott lehetősége arra, hogy a napi tornaórákhoz jobb körülményeket teremthessen tanulói számára. Egy kettes osztatú, új tornaterem épül, amely a felső tagozat és gimnázium tanulói mellett az alsó tagozatosok számára is teret biztosít majd. Az új tornaterem kialakítása mellett kültéri sportolásnak és óraközi felfrissülésnek helyet adó udvart is kialakítanak.

Az úgynevezett feladatellátási helyhez kapcsolódó építési munkálatok keretében a meglévő iskolai épületet új tantermekkel bővítik, a jelenlegi helyiségeket pedig átalakítják, hogy megfeleljenek a magyar oktatási szabvány előírásainak.

Természettudományos labort alakítanak ki, nagyobb helyiségbe kerül és jól elkülönülő, funkcionális terekkel bővül a könyvtár. Az iskolában új, zeneoktatásra alkalmas kistermek kialakításával a művészetoktatásnak is igyekeznek megfelelő teret biztosítani. Az eszközbeszerzéseknek köszönhetően a termek felszereltsége jelentősen javul majd. A természettudományos és művészeti képzés minőségét javító szaktárgyi szemléltető eszközökön, informatikai berendezéseken túl bútorokat is vásárolnak a rendelkezésre álló forrásból.

2018 őszére mind a mindennapos testnevelés megszervezéséhez szükséges funkcionális tér, mind a minőségi oktatás megvalósításához szükséges helyiségek, valamint az eszközpark is rendelkezésre áll majd. A tervek szerint megvalósuló fejlesztés révén az iskola hosszú távú, magas infrastrukturális színvonalon történő működtetése válik biztosítottá.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

21:04
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

17:20