Vesperással emlékeztek Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspökre Nagyváradon

2016. február 23. kedd 11:50

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 105. évfordulóján, február 21-én, vasárnap Böcskei László megyéspüspök vezetésével vesperást tartottak a nagyváradi székesegyházban. Az imádságot követően átadták „A hit szolgálatában” elnevezésű díjat.

Homíliájában a nagyváradi főpásztor kiemelte: ebben a rendkívüli időben, az irgalmasság szentévében, sokszor idézzük Ferenc pápa Misericordiae vultus kezdetű bulláját, és ezen az alkalmon, amelyen Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspökről emlékeznek meg, különösképpen az isteni szeretet és gondoskodás kerül a középpontba, az, hogy Urunk valóban meglep minket, és számos jelét adja annak, hogy osztozik a mi sorsunkban, sohasem fordul el az ő gyermekeitől.

Bogdánffy Szilárd nem csupán megélője volt ennek a szeretetnek, hanem visszatükrözője is annak, amit Isten a népéért vállal és hűségesen teljesít. Ezért örömmel ünnepeljük őt, nem csupán az egyház által előírt mennyei születésnapján, vagyis október 3-án, a vértanúságához legközelebb eső szabad liturgikus napon, hanem február 21-én, azaz földi születésének évfordulóján is. A főpásztor úgy fogalmazott: a 105 esztendeje a mai Szerbia területén fekvő Feketetón született Bogdánffy Szilárd életpéldájában és személyében nem csupán a vértanúságot, illetve a mártírt kell meglátnunk, hanem Isten ajándékát is fel kell ismernünk benne.


A megyéspüspök arra is kitért: Feketetó, Torontálkeresztes és Nagyvárad azok a helyszínek, amelyek fontos szerepet játszottak a boldoggá avatott püspök életében hivatása és ehhez való hűsége szempontjából, valamint a szülei, nevelői is egyengették az útját. Kellett tehát egy megfelelő környezet, mely fogékonnyá és nyitottá tette őt Isten hívó szavára.


Szolgálatát örömmel végezte, nem csupán a kezdeti lendület volt meg benne, hanem úgy élte az életét, hogy az első láng mindvégig lobogott benne. Mindennap élményként és örömmel fogadta Istentől a hivatás nagy ajándékát, s nem saját magáért élt, hanem az igazságot keresőknek nyújtott állandó segítséget. Emellett egy emberi világnak volt a képviselője egy embertelen rendszerrel szemben. Isten értékes világának maradt a polgára, és visszautasította azt a hatalmat, amely a lélek gyümölcseit akarta megsemmisíteni. Annak példája, hogy minden sikeres élet mögött áldozat van, és a hitünk megvédése is áldozatot követel. Ebben előttünk jártak Krisztus és a követői, akiket boldogként vagy szentként tisztelünk, minden áldozathozatalnak tehát értéke és értelme van – hangsúlyozta a főpásztor.


A vesperás után Böcskei László megyéspüspök a 2012-ben alapított „A hit szolgálatában” egyházmegyei érdemérem ezüst fokozatával, illetve a hozzá tartozó kitűző viselésének jogával tüntette ki Simori Gábort, a Máramaros megyei sülelmendi egyházközség gondnokát. Ő a negyedik olyan személy, aki ebben az elismerésben részesült. Az esperességek részéről idén hét felterjesztés érkezett, és a főesperesek testülete, illetve az erre kijelölt bizottság vizsgálta meg a püspöki hivatalhoz beérkezett javaslatokat. Plébánosa, Nagy Tibor úgy jellemezte a díjazottat: becsületes, jó szándékú, egyenes, segítőkész és istenfélő ember.

Forrás: Erdély Online

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54