Vörösbe öltözik Velence az üldözött keresztényekért

2018. november 20. kedd 17:19

November 20-án este vörös fénybe borul a lagúnák városa. A Canal Grande pompás homlokzatai, a Rialto híd, a Szent Márk tér, a vértanú evangélista sírját őrző bazilika, a harangtorony, a Dózse-palota azért ölt vörös színt, hogy emlékeztessen a világ legüldözöttebb vallására, a kereszténységre.

2015. február 15-én a líbiai Szirte (Szurt) város tengerpartján az Iszlám Állam tagjai lefejeztek huszonegy fiatal egyiptomi koptot. A mészárlásról készített videofelvételt közzétették a világhálón a következő címmel: „Vérrel aláírt üzenet a kereszt országának”. A vértanúk emlékére azóta bazilikát emeltek, nevüket beírták a kopt ortodox egyház szentjei könyvébe, és most Velence is megemlékezik róluk.

Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával Ferenc pápa november 20-án üzenetet küldött Francesco Moraglia velencei pátriárkának a „Velence vörösben” kezdeményezés kapcsán, melyet a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) pápai segélyszervezet indított. Felhívásuk szerint jelenleg egymillió keresztény van életveszélyben és szenved üldöztetést a világon, pusztán vallása miatt. Napjaink keresztényüldözésének emblematikus alakja Ászja Bibi, a pakisztáni katolikus családanya, akinek, noha az istenkáromlás vádja alól felmentette hazája legfelsőbb bírósága október 31-én, mégis menekülnie kellett a népharag elől. Nincs otthona saját hazájában, mert keresztény.

Ferenc pápa üzenetében annak a kívánságának ad hangot, hogy a „Velence vörösben” kezdeményezés keltsen mindenkiben „köteles” érdeklődést a keresztényeket világszerte sújtó diszkrimináció iránt. A pápa szívből üdvözli a fiatalokat, akik az esti kivilágítást megelőzően egyházmegyei zarándoklat keretében látogattak el a Canal Grande torkolatánál fekvő Madonna della Salute-bazilikába. Ez az esemény is segít felkelteni az érdeklődést a fenyegetett, hitük miatt üldözött keresztények súlyos drámája iránt. „Vannak ugyanis országok, ahol egyetlen vallást kényszerítenek a lakosságra, másutt pedig véres üldöztetés vagy szisztematikus kulturális megcsúfoltatás tanúi lehetünk Jézus tanítványaival szemben. Mindez a vallásszabadság kárára történik, mely az ember alapvető joga, és amelyet az ember legmagasabb méltóságaként kell elismerni” – fogalmaz a Szentatya.

Ferenc pápa imára buzdít, hogy a hitük miatt üldöztetést szenvedő keresztény testvéreink ellenálljanak a próbatétel idején. Érezzék maguk mellett az egész katolikus közösség imádságos és vigasztaló jelenlétét, hogy új életerő és reménység jelei legyenek a világ számára. A pápa biztosítja őket imádságáról, és apostoli áldását küldi nekik mint bátorítást, hogy „a béke és a kiengesztelődés alkotómesterei legyenek”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle