XVI. Benedek Castel Gandolfóba repült: elkezdődött a sede vacante időszak

Kitekintő – 2013. február 28., csütörtök | 20:14

Február 28-án, péteri szolgálata utolsó napján délután 4 óra 55 perckor a szentszéki államtitkárság vezetői vettek búcsút a Szentatyától, amelynek során a Svájci Gárda tagjai díszőrséget álltak. Délután 5 órakor indult el a helikopter Castel Gandolfóba, ahová nem sokkal fél hat előtt érkezett meg a pápa.

A pápai nyaralóban Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán Városállam kormányzóságának elnöke, Giuseppe Sciacca érsek, a kormányzóság titkára, Marcello Semeraro albanói püspök, továbbá Castel Gandolfo polgármestere és plébánosa fogadta a Szentatyát.

Fél 6-kor Benedek pápa a Castel Gandolfó-i apostoli palota loggiájáról köszöntötte a kisváros főterén összegyűlteket, az albanói egyházmegye híveit.

Este nyolckor pedig véget ért XVI. Benedek pápasága.

Mindezzel elkezdődött a széküresedés időszaka, azaz a sede vacante (avagy interregnum), ettől kezdve a bíborosok testülete irányítja az Egyházat addig, míg az újonnan megválasztandó pápa el nem fogadja megválasztását. A sede vacantéről, a Szentszék ezen időszakban fontos kulcsembereiről, a bíborosi testületről és a konklávéról ajánljuk eddigi cikkeinket.

Kapcsolódó cikkek:
Amikor nincs pápa: mit kell tudni a sede vacantéről?
Vatikán: akik az átmenetet biztosítják
Mit kell tudni a bíborosi kollégiumról?
Bíborosi tanácskozások a konklávé előtt
A konklávék története
Változtatott a pápa a konklávé szabályain
A Sixtus-kápolna, a pápaválasztás helyszíne
Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?
Emeritus pápa lesz XVI. Benedekből
Milyen kolostorba vonul vissza XVI. Benedek?
XVI. Benedek lemondási nyilatkozata

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír