Zarándok-idegenvezető képzést tartottak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében

2019. január 23., szerda | 13:46

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) – a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve – január 19-én egész napos zarándok-idegenvezető képzést tartott, mintegy ötven jelenlegi és leendő kolléga részvételével.

A képzésen előadást tartott Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára, aki a 2020 szeptemberében megtartandó kongresszusról, a várható eseményekről, az előkészületekről és az 1938-as – Budapesten megrendezett – kongresszus történetéről mesélt.

Ezután Kovács Gergely történelemtanár, okleveles posztulátor (szenttéavatási szakértő) tartott beszámolót a szenttéavatási ügyekről és a lezárult vagy jelenleg is folyó magyar boldoggáavatási perekről.

A nap ezt követő részében Török Csaba, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, a Magyar Katolikus Egyház televíziós referense hozta közelebb a résztvevőkhöz a liturgiát, külön hangsúlyt fektetve a szentmise részeire és az ünnepkörökre.

A jelenlevők Molnár András József segítségével képzeletben gyalogos zarándoklatra indultak, s megismerhették a jelentősebb európai és magyarországi búcsújáró helyeket, zarándokútvonalakat.

Végezetül Budai András, a Via Sacra utazási iroda vezetője mutatta be a legfontosabb európai kegyhelyeket, és vezette be az érdeklődőket a zarándoklatok szervezésének titkaiba.

A nap végén a résztvevők szentmisén vehettek részt az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, ahol a liturgiát követően a templomok liturgikus teréről kérdezhették Horváth Zoltán plébánost.

Mivel a téma szinte kimeríthetetlen, a MIE további előadásokkal igyekszik felkészíteni az erre nyitott kollégákat.

Forrás és fotó: Zeisler Heléna/MIE zarándok-idegenvezető szekció

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd