Elhunyt Jean Vanier, a Bárka közösség alapítója

2019. május 7., kedd | 10:24

Május 6-ról 7-re virradó éjszaka, 90 éves korában elhunyt Jean Vanier, akinek fogyatékkal élőkkel, illetve pszichés betegekkel alapított közösségei prófétai fényt jelentenek nemcsak az ott élők, hanem az egész világ számára.

Ferenc pápa, éretesülve Jean Vanier elhunytáról, üzenetében így fogalmazott: imádkozik érte és a Bárka közösségért – tájékoztatott Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott igazgatója.

Jean Vanier 1928. szeptember 10-én született Genfben kanadai szülők gyermekeként. 15 éves korában bevonult a brit haditengerészethez, majd később a Kanadai Királyi Haditengerészetnél is szolgált.

1950-ben kezdődött élete spirituális szakasza, Párizsban teológiát és filozófiát tanult. Itt ismerte meg lelkiatyját, Thomas Philippe domonkos szerzetest. Tanulmányai befejeztével a Torontói Egyetemen tanított. 1964-ben visszatért Franciaországba, hogy segítse Philippe atyát a Trosly-Breuil-ben élő szellemi fogyatékosokkal végzett munkájában.

Vanier a házába fogadott két értelmi sérült férfit, Raphaëlt és Philippe-et, s hármójuk szövetségét nevezte Bárkának, utalva Noé bárkájára. Felfedezte mélységes szenvedésüket és vágyukat a valódi emberi kapcsolatok után, de azt is, hogy mennyire örülnek a közösségnek másokkal.

A Bárka közösségben, melyben egészségesek és betegek élnek együtt, befogadják és segítik a fogyatékkal élőket mindennapjaikban. Napjainkra több ezer értelmi akadályozottsággal élő ember talált otthonra a közösségben szerte a világon. 

1971-ben Marie-Hélène Mathieu és Jean Vanier megalapította a Hit és Fény Közösséget egy nagyszabású lourdes-i zarándoklat alkalmával, melyet abból a célból szerveztek, hogy az értelmi sérült emberek is megtalálhassák igazi helyüket az Egyház szívében. Ebben a közösségben azóta értelmi sérült emberek, szüleik és fiatal barátaik találkoznak havi rendszerességgel.

Jean Vanier 49 évig élt Trosly-Breuil-ben, a Bárka otthonában. 2011-ben átköltözött egy másik házba, amely a lelkiségi központ közelében van. Tavaly október 13-án szívinfarktusa volt, ezért visszavonult pihenni: „Radikális változás ez, mely arra hív, hogy ebben az időszakban nagyon csendes életet éljek – olyan életet, melynek során megtanulok együtt élni saját gyengeségeimmel és törékenységemmel, és így »kisebbedem«” – mondta.

Forrás: Magyar Kurír; Avvenire

Fotó: Merényi Zita (2017-ben Taizében készült képek)

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle