Újabb két papot öltek meg Mexikóban, a drogkartellek földjén

2018. február 6. kedd, 15:49

Február 3-án hajnalban, a délnyugat-mexikói Iguala de la Independencia város közelében fegyveres támadás során gyilkolták meg az autóval hazafelé tartó papokat, Germán Muñiz Garcíát és Iván Añorve Jaimest, harmadik társukat pedig súlyosan megsebesítették. Ugyanitt tűnt el 2014-ben 43 diák.


Germán Muñiz García

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét követően a három pap úgy döntött, hogy éjszakára Juliantlában marad. Hajnalban indultak el Taxco de Alarcón felé, három barátjuk társaságában. Iguala közelében egy piros autó állta el útjukat, amelyből fegyveresek ugrottak elő, és sorozatlövéseket adtak le rájuk.

Germán Muñiz García és Iván Añorve Jaimes ültek elöl, ők azonnal meghaltak – erősítette meg a hírt Salvador Rangel Mendoza, a chilpancingo-chilapai főegyházmegye püspöke. Germán atya Mezcala plébánosa volt, Iván atya pedig Las Vigas de Ramírezben vezette a Szent Család-plébániát. Harmadik társuk, Rogelio Cabrera atya szintén megsebesült, őt Taxco kórházában ápolják. Az érsekség felhívást intézett a hatóságokhoz, hogy derítsenek fényt a gyilkosságra, ami már a sokadik eset ebben az országban, amely az erőszak terén világelső: tavalyi adatok szerint nyolcvan embert gyilkoltak meg naponta. Idén januárban már 1562 ember lett gyilkosság áldozata, vagyis óránként ketten haltak erőszakos halált.


Iván Añorve Jaimes

A drogkartellek háborúja az utóbbi időben intenzívebbé vált. Szakértők szerint ennek egyik oka, hogy a nagyobb szervezetek kisebb részekre estek szét, a másik pedig az, hogy közelegnek a választások. A maffiajellegű csoportosulások igyekeznek teret hódítani maguknak, hogy jó pozícióból tárgyalhassanak majd az új kormánnyal. Guerrero állam, ahol a két papot meggyilkolták, a konfliktus egyik gócpontja: rengeteg ópiumültetvény „szolgálja ki” az egyesült államokbeli „fogyasztók” heroinszükségletét.

Igualában tűnt el 2014. szeptember 26-án 43 diák, akiknek teljesen nyoma veszett. Alig egy hónapja, amikor Mendoza püspök nyolc papot szentelt, a szertartáson erőteljes szavakat használt a helyzet leírására: „Guerrero szegénységtől és haláltól bűzlik.” Arra buzdította a papokat, ne hagyják, hogy megfélemlítsék őket a kábítószer-kereskedő bűnbandák.

Ezek a bandák különös kegyetlenséggel lépnek fel azok ellen, akik veszélyeztethetik térhódításukat. Ezek közé tartoznak a papok is. Ez magyarázza azt a paradoxont, hogy Mexikó azon államok közé tartozik a világon, ahol a legtöbb katolikus él, ugyanakkor azok közé is, ahol a legtöbb papot és lelkipásztori munkatársat gyilkolják meg. Sok fenyegetés éri a papokat, és a drogkartellek földjén a szavakat gyakran tettek követik.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap