Újabb két papot öltek meg Mexikóban, a drogkartellek földjén

2018. február 6. kedd 15:49

Február 3-án hajnalban, a délnyugat-mexikói Iguala de la Independencia város közelében fegyveres támadás során gyilkolták meg az autóval hazafelé tartó papokat, Germán Muñiz Garcíát és Iván Añorve Jaimest, harmadik társukat pedig súlyosan megsebesítették. Ugyanitt tűnt el 2014-ben 43 diák.


Germán Muñiz García

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét követően a három pap úgy döntött, hogy éjszakára Juliantlában marad. Hajnalban indultak el Taxco de Alarcón felé, három barátjuk társaságában. Iguala közelében egy piros autó állta el útjukat, amelyből fegyveresek ugrottak elő, és sorozatlövéseket adtak le rájuk.

Germán Muñiz García és Iván Añorve Jaimes ültek elöl, ők azonnal meghaltak – erősítette meg a hírt Salvador Rangel Mendoza, a chilpancingo-chilapai főegyházmegye püspöke. Germán atya Mezcala plébánosa volt, Iván atya pedig Las Vigas de Ramírezben vezette a Szent Család-plébániát. Harmadik társuk, Rogelio Cabrera atya szintén megsebesült, őt Taxco kórházában ápolják. Az érsekség felhívást intézett a hatóságokhoz, hogy derítsenek fényt a gyilkosságra, ami már a sokadik eset ebben az országban, amely az erőszak terén világelső: tavalyi adatok szerint nyolcvan embert gyilkoltak meg naponta. Idén januárban már 1562 ember lett gyilkosság áldozata, vagyis óránként ketten haltak erőszakos halált.


Iván Añorve Jaimes

A drogkartellek háborúja az utóbbi időben intenzívebbé vált. Szakértők szerint ennek egyik oka, hogy a nagyobb szervezetek kisebb részekre estek szét, a másik pedig az, hogy közelegnek a választások. A maffiajellegű csoportosulások igyekeznek teret hódítani maguknak, hogy jó pozícióból tárgyalhassanak majd az új kormánnyal. Guerrero állam, ahol a két papot meggyilkolták, a konfliktus egyik gócpontja: rengeteg ópiumültetvény „szolgálja ki” az egyesült államokbeli „fogyasztók” heroinszükségletét.

Igualában tűnt el 2014. szeptember 26-án 43 diák, akiknek teljesen nyoma veszett. Alig egy hónapja, amikor Mendoza püspök nyolc papot szentelt, a szertartáson erőteljes szavakat használt a helyzet leírására: „Guerrero szegénységtől és haláltól bűzlik.” Arra buzdította a papokat, ne hagyják, hogy megfélemlítsék őket a kábítószer-kereskedő bűnbandák.

Ezek a bandák különös kegyetlenséggel lépnek fel azok ellen, akik veszélyeztethetik térhódításukat. Ezek közé tartoznak a papok is. Ez magyarázza azt a paradoxont, hogy Mexikó azon államok közé tartozik a világon, ahol a legtöbb katolikus él, ugyanakkor azok közé is, ahol a legtöbb papot és lelkipásztori munkatársat gyilkolják meg. Sok fenyegetés éri a papokat, és a drogkartellek földjén a szavakat gyakran tettek követik.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap