Esterházy Jánosra emlékeztek a felvidéki Alsóbodokon

2018. március 7. szerda 12:20

Március 6-án Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus születésének évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a felvidéki Alsóbodokon. Az eseményen Áder János köztársasági elnök is részt vett.

 

Az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás által szervezett megemlékezés az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban kezdődött. 

„Merítsünk erőt Esterházy János tartásából, hitét adjuk át gyermekeinknek.” Esterházy Jánosról mindenkinek az emberi tisztesség, a segítőkészség, a szabadságszeretet jut eszébe, de leginkább hűsége a magyarsághoz, szülőföldjéhez és a keresztény hitéhez – hangzott el Áder János megemlékezésében, aki Esterházy János egy rabtársának visszaemlékezéseiből idézve beszélt a magyar politikus a Gulág táboraiban való szenvedéseiről. Kiemelte: Esterházy János az embertelen körülmények között is megőrizte hitét és tartását.

Az eseményen a köztársasági elnökön és feleségén kívül Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, valamint a felvidéki magyar közösség politikai és civil érdekképviseletének vezető képviselői is jelen voltak.

Az ünnepi rendezvény végén Áder János megtekintette az Esterházy János-emlékszobát, részt vett a Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában tartott ünnepi áhítaton, majd koszorút helyezett el Esterházy János végső nyughelyén.

*

Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia legjelentősebb magyar politikusa. A második világháború után a szlovák kormány kiadta a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, és a szibériai Gulagra küldték. Esterházy Jánost távollétében egy szlovák bíróság 1947-ben – a fasizmussal folytatott együttműködés hamis vádjával – halálra ítélte, majd 1949-ben a szovjetek kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglant kapott, amelyet később egy általános amnesztia során 25 éves börtönbüntetésre módosítottak.

1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg, személyét Szlovákiában máig nem rehabilitálták.

Hamvait – végakaratát teljesítve – 2017 szeptemberében, halálának 60. évfordulóján vitték haza szülőföldjére, és helyezték el Alsóbodokon, az e célra épített Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában. A kápolna a tavaly megnyílt Esterházy János Zarándokközpont része.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI; Neszméri Tünde/Felvidék.ma

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fotokiallitas-mutatja-be-sziriai-haborut-es-maltai-segitseget
Fotókiállítás mutatja be a szíriai háborút és a máltai segítséget

Megnyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai háborúról és a háború következményeire adott humanitárius válaszokról szóló kiállítása a Szent István-bazilika Lovagtermében december 17-én. A kiállítás az „Imádságot kérünk” imagyűjtő kampány kísérőrendezvénye, február végéig látogatható.

2018. december 18. kedd
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd