Esterházy Jánosra emlékeztek a felvidéki Alsóbodokon

2018. március 7. szerda 12:20

Március 6-án Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus születésének évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a felvidéki Alsóbodokon. Az eseményen Áder János köztársasági elnök is részt vett.

 

Az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás által szervezett megemlékezés az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban kezdődött. 

„Merítsünk erőt Esterházy János tartásából, hitét adjuk át gyermekeinknek.” Esterházy Jánosról mindenkinek az emberi tisztesség, a segítőkészség, a szabadságszeretet jut eszébe, de leginkább hűsége a magyarsághoz, szülőföldjéhez és a keresztény hitéhez – hangzott el Áder János megemlékezésében, aki Esterházy János egy rabtársának visszaemlékezéseiből idézve beszélt a magyar politikus a Gulág táboraiban való szenvedéseiről. Kiemelte: Esterházy János az embertelen körülmények között is megőrizte hitét és tartását.

Az eseményen a köztársasági elnökön és feleségén kívül Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, valamint a felvidéki magyar közösség politikai és civil érdekképviseletének vezető képviselői is jelen voltak.

Az ünnepi rendezvény végén Áder János megtekintette az Esterházy János-emlékszobát, részt vett a Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában tartott ünnepi áhítaton, majd koszorút helyezett el Esterházy János végső nyughelyén.

*

Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia legjelentősebb magyar politikusa. A második világháború után a szlovák kormány kiadta a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, és a szibériai Gulagra küldték. Esterházy Jánost távollétében egy szlovák bíróság 1947-ben – a fasizmussal folytatott együttműködés hamis vádjával – halálra ítélte, majd 1949-ben a szovjetek kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglant kapott, amelyet később egy általános amnesztia során 25 éves börtönbüntetésre módosítottak.

1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg, személyét Szlovákiában máig nem rehabilitálták.

Hamvait – végakaratát teljesítve – 2017 szeptemberében, halálának 60. évfordulóján vitték haza szülőföldjére, és helyezték el Alsóbodokon, az e célra épített Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában. A kápolna a tavaly megnyílt Esterházy János Zarándokközpont része.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI; Neszméri Tünde/Felvidék.ma

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

2018. március 22. csütörtök