Nagyváradon rendezték meg a 2017-es Szent László-évet bevezető konferenciát

2016. szeptember 7. szerda, 17:10

2017 Szent László éve lesz Magyarországon. A programsorozatot bevezető konferenciát Nagyváradon rendezték meg szeptember 6-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagyváradi püspökségen Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kijelentette: Szent László államfői, törvényhozói, lovagkirályi erényei ma is példát mutatnak abban, hogy miért kell és érdemes a keresztény magyar állam és nemzet megmaradásáért küzdeni. 

A Szent László-év bevezető konferenciájának résztvevőit Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte, majd bemutatta a székesegyházat és az egyházmegyei kincseket, a lovagkirály örökségét. A főpásztor előadásában ismertette, hogy Szent László öröksége, szellemisége mit jelent a partiumi magyarság számára, mennyiben tud erőt adni a megmaradáshoz. Böcskei László bemutatta az egyházmegyei zarándoklat történetét, és szólt a püspökség jövőképéről is.


Mikola István hozzászólásában kiemelte: Az emlékév célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Szent László keresztény egységben gondolkodott, amikor összekapcsolta életművével a közép-európai nemzeteket. Számára Krisztust követők léteztek, akik hitükben egyek. Ugyanakkor a nemzet fogalma is hangsúlyos volt a lovagkirály életében, hiszen Magyarország  az ő uralkodása alatt erősítette meg pozícióját és szerepét a térségben.

Dénes Zoltán plébános, címzetes kanonok bemutatta a Szent László nemzeti zarándoklatot. A lelki út azt a két püspökséget köti össze, amely a lovagkirály nevéhez fűződik. A zágrábit, melyet ő alapított, és a nagyváradit, melyet ő telepített át Biharról Váradra 1091-ben, és építtette meg annak központját, a székesegyházat. Az öt éve létrehozott zarándokút Szent László öröksége, szellemisége jegyében annak példája, hogy a közép-európai nemzetek sorsközösségben élnek évszázadok óta.

A Szent László-évhez kapcsolódik a Debreceni Egyetem programsorozata is, melyet Bartha Elek és Jávor András rektorhelyettesek, valamint Forisek Péter dékánhelyettes ismertettek. Elmondták, a zarándokturizmus tudományos és kutatási hátterét az intézmény dolgozza ki, és ennek kapcsán képzési lehetőségeket is teremt. Ezek között szerepel például az, hogy a magyar diaszpóra tagjainak anyanyelvi és angol nyelvű távoktatási lehetőséget kínálnak, valamint megszólítják az utóbbi években Magyarországot elhagyó fiatalokat is.

Forrás: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma

Fotó: Hírek.Várad.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek