Nagyváradon rendezték meg a 2017-es Szent László-évet bevezető konferenciát

2016. szeptember 7., szerda | 17:10

2017 Szent László éve lesz Magyarországon. A programsorozatot bevezető konferenciát Nagyváradon rendezték meg szeptember 6-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagyváradi püspökségen Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kijelentette: Szent László államfői, törvényhozói, lovagkirályi erényei ma is példát mutatnak abban, hogy miért kell és érdemes a keresztény magyar állam és nemzet megmaradásáért küzdeni. 

A Szent László-év bevezető konferenciájának résztvevőit Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte, majd bemutatta a székesegyházat és az egyházmegyei kincseket, a lovagkirály örökségét. A főpásztor előadásában ismertette, hogy Szent László öröksége, szellemisége mit jelent a partiumi magyarság számára, mennyiben tud erőt adni a megmaradáshoz. Böcskei László bemutatta az egyházmegyei zarándoklat történetét, és szólt a püspökség jövőképéről is.


Mikola István hozzászólásában kiemelte: Az emlékév célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Szent László keresztény egységben gondolkodott, amikor összekapcsolta életművével a közép-európai nemzeteket. Számára Krisztust követők léteztek, akik hitükben egyek. Ugyanakkor a nemzet fogalma is hangsúlyos volt a lovagkirály életében, hiszen Magyarország  az ő uralkodása alatt erősítette meg pozícióját és szerepét a térségben.

Dénes Zoltán plébános, címzetes kanonok bemutatta a Szent László nemzeti zarándoklatot. A lelki út azt a két püspökséget köti össze, amely a lovagkirály nevéhez fűződik. A zágrábit, melyet ő alapított, és a nagyváradit, melyet ő telepített át Biharról Váradra 1091-ben, és építtette meg annak központját, a székesegyházat. Az öt éve létrehozott zarándokút Szent László öröksége, szellemisége jegyében annak példája, hogy a közép-európai nemzetek sorsközösségben élnek évszázadok óta.

A Szent László-évhez kapcsolódik a Debreceni Egyetem programsorozata is, melyet Bartha Elek és Jávor András rektorhelyettesek, valamint Forisek Péter dékánhelyettes ismertettek. Elmondták, a zarándokturizmus tudományos és kutatási hátterét az intézmény dolgozza ki, és ennek kapcsán képzési lehetőségeket is teremt. Ezek között szerepel például az, hogy a magyar diaszpóra tagjainak anyanyelvi és angol nyelvű távoktatási lehetőséget kínálnak, valamint megszólítják az utóbbi években Magyarországot elhagyó fiatalokat is.

Forrás: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma

Fotó: Hírek.Várad.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle