Új liturgikus tárgyak a nagyváradi székesegyházban

Külhoni – 2017. április 7., péntek | 12:56

A würzburgi Michael Amberg ötvösművész két munkájával, egy körmeneti kereszttel és egy pásztorbottal gyarapodott a nagyváradi római katolikus székesegyház liturgikus tárgyainak gyűjteménye.

Az új liturgikus tárgyakat április 5-én áldotta meg Böcskei László megyéspüspök a püspökségi munkatársakkal ünnepelt szentmise végén a püspöki kápolnában.

A főpásztor kiemelte, hogy az alkotásokkal Szent Lászlónak kívánnak emléket állítani a püspökség székhelyét Váradra áthelyező király szentté avatásának 825. évfordulóján.

Mindkét ötvösmunka mély és gazdag teológiai jelentést hordoz, az egyes alkotóelemek az üdvösségtörténet helyi vonatkozásait fejezik ki. A díszítőelemek olyan kompozíciót alkotnak, amelynek középpontjában Jézus Krisztus áll, akihez az utat a napba öltözött asszony, Mária és az üdvösség forrásait megnyitó Szent László király mutatja. Nemcsak szemlélésre méltó tárgyakról van itt szó, hanem a mai keresztény ember számára megfogalmazott mély üzenet olvasható ki belőlük: megújulás a hit erejében és folytonos imádság a Szűzanya és Szent László közbenjárásáért, hogy elérhessük végső célunkat, a mennyei Jeruzsálemet – fogalmazott Böcskei László.


A vezérkereszt április 6-ától, a Szent László-év első regionális találkozójának napjától díszíti a nagyváradi székesegyház szentélyét, a pásztorbot pedig a húsvéti ünnepi szentmisén kerül majd használatba.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria