A Boldogasszony vendégségében – Kortárs művészek alkotásaiból nyílt tárlat Győrben

Kultúra – 2018. március 3., szombat | 19:30

Ötvenöt kortárs művész Máriát ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás március 1-jén a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg téri kiállítóterében. A tárlat március 25-ig tekinthető meg.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kárpát-haza Galéria rendezésében megvalósult tárlatot Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója és – Veres András győri megyéspüspök képviseletében – Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános nyitotta meg. Az eseményen köszöntőt mondott Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora. Az esten közreműködött Balogh Eszter énekművész.

A tárlatmegnyitón a kiállító művészek képviseletében jelen volt Molnár János festőművész, grafikusművész, akinek Szűz Mária a gyermek Jézussal című festménye látható a válogatásban. A kiállításon többek között megtalálható B. Raunio Maria festőművész, Cseh Tamás zeneszerző, előadóművész, Jankovics Marcell grafikus, filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész, Móser Zoltán fotóművész és Petrás Mária keramikusművész alkotása.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére először 2015-ben nyílt meg a kiállítás a budapesti Várkert Bazárban, a jubileumi Mária-év, a csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor felállításának ötszázadik évfordulója alkalmából. Az elmúlt években már számos magyarországi és külhoni helyszínen láthatták a tárlatot az érdeklődők.

„A Szűzanya alakját bemutató, különböző technikával készült alkotások a Könnyező Szűzanya-kegykép és Szent László király koponyaereklyéjének közelében vannak – hívta fel a figyelmet Cseh Sándor. – A győri kegyképen látható Szűzanya szeméből véres könnyek folytak 1697. március 17-én az üldözött írekért és az egész emberiségért. Szent László király Szűz Mária oltalma alatt kovácsolta eggyé a nemzetet a 11. században. Mi, magyarok érezzük a Boldogasszony segítségét.”

„Mindannyian a Boldogasszony vendégségében vagyunk” – köszöntötte Bognár István atya az egybegyűlteket, idézve Bálint Sándor néprajzkutató híres magyarországi és határon túli Mária-kegyhelyekről szóló kötetét. A lelkipásztor elmondta, hogy születésétől kezdve kíséri a Szűzanya: a budapesti Mária utcában született, újszülöttként édesanyja a közeli Jézus Szíve jezsuita templom udvarában található Úti Boldogasszony-képhez vitte, amely Feszty Masa alkotása. Gyermekkorának meghatározó Szűzanya-ábrázolásai közé tartozik a röjtökmuzsaji templom öltöztetős Mária-szobra és a csornai Fekete Mária-kép. Fiatalon felfedezte a győri Nagyboldogasszony-székesegyház varázsát, amelynek most plébánosa. „A mai nappal egy csodálatos hónapot kezdünk, március a Káptalandomb egyik legmeghittebb ünnepének, a Könnyező Szűzanya búcsújának hónapja. Márciusi lelki zarándokutunk első állomása ez a kiállításmegnyitó.” Bognár István atya azt kívánta, hogy a Szűzanya segítségével kegyelmekben gazdagon készülhessünk fel Jézus Krisztus kínszenvedésének, kereszthalálának és feltámadásának közelgő ünnepére.

A tárlat március 1-jétől március 25-ig minden nap megtekinthető 10 és 18 óra között. A belépődíj felnőttek számára 500 forint, a kedvezményes jegyár 250 forint. A kiállítás a Könnyező Szűzanya-búcsú ideje alatt, március 17-én és 18-án ingyenesen lesz látogatható 10 és 20 óra között.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria