Akiben nincs semmi álnokság – Szent Bertalan szobra Pécsen

Kultúra – 2018. augusztus 24., péntek | 18:32

Az egykor a pécsi székesegyház homlokzatán álló, homokkőből készült apostolszobrok tavaly kerültek vissza a dóm közelébe a Szent Mór Iskolaközpont udvaráról. A nyugati bejárat előtt húzódó Gosztonyi-kőtár nemcsak kiváló kiállítóhelyet biztosít, hanem az időjárással szemben is védi a szobrokat.


A Pécsi Egyházmegye az idei egyházi évben az apostolok liturgikus emléknapján Bartalits Mihály 1846 és 1855 között készült szobrainak bemutatásával idézi fel Jézus tanítványainak történetét, augusztus 24-én Bertalan apostolét.


A rövid hajjal és szakállal ábrázolt Bertalan életéről keveset árul el a Szentírás. János evangéliuma Natánael néven említi, amikor beszámol meghívásának történetéről (vö. Jn 1,45–51). Apokrif iratok és a Legenda Aurea tudósítása szerint Jézus mennybemenetele után Bertalan Itáliában, majd Örményországban hirdette az evangéliumot. Más források szerint Indiába is eljutott. A kőalak bal kezében vértanúságának eszközét tartja. Az apostol válla előtt látható, kőnyelű, aranyozott, görbe bádogpengéjű kés éle a szobor teste felé néz. Ez utal a legendára, amely szerint Bertalan mártíromságának része volt, hogy lefejezése előtt megnyúzták. A képzőművészetben gyakran ábrázolják az apostolt kezében saját lenyúzott bőrével, így festette meg Michelangelo is a Sixtus-kápolna oltárfalán.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria