Bemutatták a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Mária-tiszteletét dokumentáló Mária-enciklopédiát

2017. május 6. szombat 15:37

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kiadásában jelent meg 2016 nyarán a főegyházmegyében 1850–1950 között élő Mária-tiszteletet bemutató „Mária-enciklopédia”. Lakatos Andor és Lakatos Adél, a levéltár vezetője és munkatársa tartottak könyvismertető előadást Budapesten, a Párbeszéd Házában május 5-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Mária-enciklopédia keletkezésének és megjelenésének körülményeit,a kötet felépítését Lakatos Andor mutatta be: 1950 augusztusában a római Nemzetközi Mária Központ (Centro Mariano Internazionale) kezdeményezésére világszerte elindult a Mária-tisztelet felmérése. Magyarország a püspöki konferencia támogatásával csatlakozott a felhíváshoz, és körlevélben arra kérte az egyházmegyék és szerzetesrendek vezetőit, hogy gyűjtsék össze és mutassák be az egyházközségeikben élő Mária-kultuszt.

Az előadó rámutatott a kezdeményezés jelentőségére: a felmérés időszakában Magyarországon a csúcson van az újkori Mária-tisztelet. 1400 évvel az efezusi zsinat után újra Mária-dogmák születnek, 1947-ben Boldogasszony-évet ünnepelünk, Baján 70–80 ezer fő résztvételével megtartjuk a Nemzeti Mária-kongresszust, és átütő erejűvé válnak a kegyhelyekre irányuló zarándoklatok is. 

A felkérés terjesztésében, a hírek közvetítésében a Magyar Kurír is közreműködött. Jámbor Dezső akkori főszerkesztő 1950. november 30-án az egyházmegyéknek küldött levelében vállalta, hogy az adatgyűjtés anyagát a Magyar Kurír egyházmegyénként, folytatásban közölni fogja.

Az adatgyűjtés elindításában a Kalocsai Főegyházmegyét csak a Győri Egyházmegye előzte meg, e két helyen 1950 novemberében, illetve decemberében indult meg Papp Kálmán győri püspök és Grősz József érsek felhívására a munka.

A Mária-tisztelet feltérképezése során számba vették egy-egy plébánia területén a Szűz Mária tiszteletére épült templomokat, a Szűz Mária életének mozzanatait megjelenítő oltárképeket, templomi festményeket, szobrokat, a Mária-kultusz fejlesztését célzó műveket, énekeket, és a Mária-kultuszhoz tartozó ájtatosságokat, búcsújárásokat.

A jelentést beküldő helyek aránya Kalocsán végül mintegy 80 százalékos volt, a felmérés eredménye tehát összességében jelentősnek és jellemzőnek nevezhető. Az anyag magyarországi sorsát a kommunista hatalom egyházellenes tevékenysége megpecsételte: az iratanyag a fiókban maradt, mint ahogy az egyházmegye szervezetét ismertető sematizmus kézirata is, melyet Gyetvai Péter mint érseki irodaigazgató állított össze. 

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár ezt a két kéziratot vette elő, dolgozta fel, és tette 2016-ban közzé Mária-enciklopédia, Kalocsa, 1950. Forráskiadvány és adattár címmel. A közölt forrásanyag 65 év távlatából is érzékeltetni tudja, milyen gazdag volt a kultusz, milyen kiterjedt és erős a helyi közösségeket gondozó egyházszervezet.

A kötet sokoldalú adatállománya megerősíti, hogy a 18. századi alapokon egy új korszak köszöntött be a Mária-tisztelet terén az 1850 és 1950 közötti száz évben az Kalocsai Főegyházmegye területén. A kultuszt gazdag tárgyanyag, megújuló képi világ, új szokások, társulatok, egyesületek jellemzik, e korszak öröksége vált meghatározóvá a 20. század számára. 

A forráskiadványban az egyes plébániák történeti-statisztikai adatai keretet és kiegészítő hátteret adnak a Mária-tiszteletről írt jelentések szövegéhez. A kötetet a közelmúltban készült, gazdag képanyag teszi szemléletessé, a tájékozódást és a további kutatásokat a bevezető tanulmányon kívül Mária-naptár, művészettörténeti áttekintés, részletes képjegyzék és bibliográfia is segíti.

Lakatos Adél, a Kalocsai Főgegyházmegyei Levéltár munkatársa a kötet művészettörténeti anyagáról adott tájékoztatást. Az enciklopédia összeállításakor felkeresték az adatközlő településeket, hogy képekkel illusztrálva teljes áttekintést adjanak a Mária-tiszteletről. Ez a terepbejárás a múlt és jelen közti kapcsolat lehetőségét is jelentette. Az előadó korszakok, művészeti ágak és alkotók szerint mutatta be a gazdag anyagot. A művészettörténész arra mutatott rá, a Mária-tisztelet hangsúlyos szerepe révén remek modell, hogy megértsük a kor művészeti folyamatait.

Lakatos Andor elmondta, bár a római kezdeményezés a világ Mária-tiszteletének feltérképezésére álom maradt, de reményét fejezte ki, hogy Magyarországon a Győri és Szombathelyi Egyházmegye után Kalocsán is kiadott enciklopédia további követőkre talál. 

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd