Kallós Zoltánra emlékeztek Székesfehérváron

Kultúra – 2018. április 6., péntek | 10:59

A februárban elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő tiszteletére szerveztek emlékestet április 3-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az emlékest apropóját Kallós Zoltán március 26-i születésnapja adta. Tiszteletére elkészült a népzenei gyűjtését közreadó Kallós Archívum lemezsorozat 26. lemeze, Férfiének címmel, melyen a népzenegyűjtő és énekesei szerepelnek.

Az április 3-i székesfehérvári est azoknak is lehetőséget adott az emlékezésre, akik nem tudtak részt venni a néprajzkutató válaszúti búcsúztatásán.

Az eseményen jelen volt Spánya Antal székesfehérvári magyéspüspök, Balázs-Bécsi Gyöngyi, a Kallós Zoltán Alapítvány elnöke, valamint Balla Ferenc, az alapítvány igazgatója; Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője; Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester is.

A székesfehérvári tanítványok, barátok és tisztelők nevében Altorjay András emlékezett.

Spányi Antal püspök beszédében így fogalmazott: „Igyekezett megajándékozni mindenkit lelkének kincseivel. (...) Lehajolt a legkisebbekhez is.

Ment és kereste azt, ami hiteles, ami igaz. Hol üldözések közepette, hol bujkálva, hol éjszaka, osonva ment, hogy semmi el ne vesszen, hogy minden megmaradjon, hogy a kincsünk teljes legyen.”

A műsorban olyan muzsikusok és táncosok szerepeltek, akik méltó módon képviselik és alázattal adják tovább a februárban elhunyt népzenegyűjtő örökségét. 

Az emlékest szervezői Kallós Zoltán kedves dalaiból szerkesztették a műsort – s az emlékest lezárásaként közös éneklésre hívták a résztvevőket.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria